Logo Polskiego Radia

Polacy odkrywają żywność ekologiczną

Jedynka
Andrzej Gralewski 14.03.2011
W Polsce jest już kilkanaście tysięcy producentów żywności ekologicznej. Jest też coraz więcej chętnych na takie produkty.
  • Ekoprodukty
Polacy odkrywają żywność ekologiczną
foto: Flickr, Avid Hills, lic. CC

Polacy przekonują się do żywności ekologicznej. Jej sprzedaż rośnie w tempie ok. 20 procent rocznie. Coraz częściej jesteśmy w stanie zapłacić więcej za produkty, które zostały wyhodowane bez użycia środków chemicznych.

Nie wystarczy jednak, żeby rolnik wyhodował marchewkę bez stosowania nawozów sztucznych. - Żeby produkt mógł być zakwalifikowany do ekologicznych musi mieć specjalny certyfikat, wydawany przez specjalną instytucję - tłumaczy Beata Drewnowska z Rzeczpospolitej. Dopiero, kiedy fakt ekologicznej produkcji zostanie potwierdzony, producent będzie mógł opatrywać swoja żywność specjalnym znakiem. Tak więc nie wystarczy na opakowaniu napis Eko czy Bio.

Żywność ekologiczna zawsze będzie produktem niszowym. Nawet w lepiej sytuowanych krajach taka żywność to nie więcej, niż 10 procent obrotu. W Polsce to zaledwie jeden procent. Produkty ekologiczne są też dużo droższe, bywa, że o kilkadziesiąt procent. A i producentów nie ma aż tak wielu, żeby zaspokoić ewentualny popyt. Choć ich liczba rośnie. - W Polsce jest już kilkanaście tysięcy producentów żywności ekologicznej – wylicza redaktor Drewnowska.

Sprzedawcy idą trochę na łatwiznę i oferują głównie produkty trwalsze, takie jak kasze, soki, przetwory. Dużo jest produktów importowanych. Brakuje żywności świeżej - ziemniaków, owoców, warzyw. Jest też problem z chlebem. W Warszawie można jeszcze taki chleb kupić, ale w mniejszych miastach już nie ma podobnych możliwości. Piekarze nie widzą interesu w wypieku ekologicznego pieczywa.

Ekoprodukty najlepiej sprzedają się w dużych miastach. Statystyczny Polak na produkty ekologiczne wydaje rocznie trzy euro, średnia dla Europy zachodniej to 100 euro.

Szanujące się sieci hipermarketów mają żywność ekologiczną w swej codziennej ofercie. To jest tez szansa na obniżenie jej cen, bo hipermarkety starają się sprzedawać jak najtaniej. Poszerza się również oferta produktów ekologicznych. Na niedawnych targach w Norymberdze pokazano nawet ekologiczne gumy do żucia czy ekologiczną coca-colę.

Rozmawiała Halina Lichocka.

(ag)

Aby wysłuchać całej rozmowy, wystarczy wybrać "Ekoprodukty" w boksie "Posłuchaj” w ramce po prawej stronie.

Szukaj:
Posłuchaj
  • Dieta lekkostrawna latem W upalne dni nie mamy ochoty na ciężkie posiłki, natomiast chętnie sięgamy po lody czy owoce. Takie rozwiązanie, chociaż wygodne,... więcejW upalne dni nie mamy ochoty na ciężkie posiłki, natomiast chętnie sięgamy po lody czy owoce. Takie rozwiązanie, chociaż wygodne, nie jest dobre dla naszego organizmu. Mimo upałów powinniśmy pamiętać, aby dostarczać mu potrzebnych do utrzymania odpowiedniej energii składników. Zjadanie 4 lekkich posiłków dziennie to idealne rozwiązanie. Warzywa i owoce to produkty polecane, po które warto sięgać w dużych ilościach wykorzystując je jako dodatek do posiłków jak i przekąskę między nimi. Stanowią one bogate źródło witaminy A, żelaza i potasu, dzięki czemu dostarczają nam energii w gorące dni. Warzywa i owoce to też doskonałe źródło błonnika, zapewniające uczucie sytości i dobrą pracę jelit. zwiń
  • Letnie zatrucia pokarmowe W okresie letnim zatrucia czyhają na nas niemal na każdym kroku. Najbardziej są na nie narażone kobiety w ciąży, małe dzieci oraz... więcejW okresie letnim zatrucia czyhają na nas niemal na każdym kroku. Najbardziej są na nie narażone kobiety w ciąży, małe dzieci oraz osoby starsze lub przewlekle chore. Dlatego tak istotna jest higiena i czujność zarówno podczas robienia zakupów spożywczych, przygotowywania potraw jak też ich podawania i jedzenia. Szczególnie groźne są zatrucia grzybami. Audycja Małgorzaty Kownackiej z roku 1984. zwiń
  • Skóra po lecie Najcieńsza na powiekach, najgrubsza na piętach - nasza skóra oddycha, dostarcza wody, witamin, reguluje temperaturę i pełni wiele... więcejNajcieńsza na powiekach, najgrubsza na piętach - nasza skóra oddycha, dostarcza wody, witamin, reguluje temperaturę i pełni wiele innych niedostrzeganych i niedocenianych funkcji. Jak dbać o nią latem, by służyła nam najlepiej i wyglądała najpiękniej? Co robić, gdy opalanie źle wpłynęło na skórę? - radzi dermatolog dr Agnieszka Krajewska-Sura. zwiń
  • Cukier na wakacjach Cukrzyca to choroba występująca coraz częściej. Można ją wcześnie wykryć, można skutecznie leczyć, ale wiele osób w ogóle nie wie,... więcejCukrzyca to choroba występująca coraz częściej. Można ją wcześnie wykryć, można skutecznie leczyć, ale wiele osób w ogóle nie wie, że ma cukrzycę i dopiero powikłania (stopa cukrzycowa, kłopoty z sercem, nerkami, wzrokiem) odkrywają praprzyczynę. O tym, jak osoba z cukrzycą powinna przygotować się do wakacji rozmawiają Małgorzata Kownacka z doktor Alicją Milczarczyk - endokrynologiem i diabetologiem. zwiń
  • Cukrzyca na urlopie Cukrzyca jest chorobą społeczną, charakteryzującą się zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Typ 2 cukrzycy jest najczęściej... więcejCukrzyca jest chorobą społeczną, charakteryzującą się zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Typ 2 cukrzycy jest najczęściej spotykanym, stanowiącym około 90% przypadków cukrzycy. Choroba ta przyczynia się do powstania zmian patologicznych w wielu narządach wewnętrznych. W audycji znalazły się odpowiedzi na pytania słuchaczy dotyczące m.in. nowoczesnego leczenia, norm stężenia cukru we krwi oraz hemoglobiny glikowanej. zwiń
  • Cukrzyca - epidemia XXI wieku Cukrzyca, zwana epidemią XXI, wieku może dotknąć każdego z nas. Nie boli, jest podstępna, ale można ją wcześnie wykryć i... więcejCukrzyca, zwana epidemią XXI, wieku może dotknąć każdego z nas. Nie boli, jest podstępna, ale można ją wcześnie wykryć i kontrolować dzięki badaniom laboratoryjnym. Podstawowym badaniem potwierdzającym rozpoznanie cukrzycy jest pomiar cukru (glukozy) we krwi. Z cukrzycą można prowadzić zadowalające, pełne satysfakcji życie, można jeść smacznie, rodzić dzieci. Ważne, aby chorobę jak najwcześniej rozpoznać i podjąć terapię. zwiń