Jak przekonują Agnieszka i Aneta, wrocławską kuchnię trudno jest zdefiniować, ponieważ jest to miasto wielu kultur, na które oddziaływały różne kulinarne tradycje. Jednym ze współczesnych silnych trendów jest kuchnia polska w odświeżonej odsłonie, charakteryzująca się świadomym komponowaniem składników i nowymi formami podawania potraw.
- Bardzo ożyła także idea street foodu i zdrowego fast foodu. Od 2-3 lat popularne są zdrowe burgery i kiełbasy, z których słynie Wrocław. Spopularyzowały się także miejsca typu bakery cafe, widać, że wrocławianie chcą jadać dobre pieczywo także w kawiarniach, a nie tylko w domu - mówią goście audycji.
Ekspertki wyjaśniają, jak wyglądają ich wycieczki i jakie ścieżki tematyczne przygotowały dla swoich gości. Opowiadają także o pewnym kulinarnym koncepcie, który narodził się właśnie we Wrocławiu.
***
Tytuł audycji: "Tędy po trendy"
Prowadzący: Aleksandra Jasińska, Kamil Jasieński
Goście: Agnieszka Szydziak i Aneta Pacuła-Podemska (twórczynie wrocławskiego kulinarnego biura podróży)
Data emisji: 19.12.2015
Godzina emisji: 10.00
mg/asz