- Animowane postaci jedzą bardzo różnie. Spotykamy tam przeróżne typy kuchni. Nie brakuje dań włoskich, francuskich - opowiada dziennikarka filmowa. - Pojawiają się klopsiki, spaghetti, galaretki czy cheeseburgery.
Beata Kwiatkowska i Magda Maksimiuk przywołują też dania z frutti di mare - w "Małej Syrence", przyjaciela głównej bohaterki, raczka Sebastiana planowano przerobić na przystawkę. Zauważają też edukacyjne walory bajek, wspominają Popeye'a i jego wpływ na "odczarowanie" szpinaku, ale też animację "Kung Fu Panda", gdzie miś zajada się pysznymi pierożkami.
Okazuje się, że to właśnie z bajek Disneya przyszła do nas moda na liczne produkty kulinarne. Interesująca jest również decyzja wytwórni z 2012 roku, kiedy zdecydowano o zakazie emisji reklam niezdrowego jedzenia podczas podczas filmów dla dzieci.
***
Tytuł audycji: Sztuka jedzenia
Prowadzi: Beata Kwiatkowska
Gość: Magdalena Maksimiuk (dziennikarka filmowa)
Data audycji: 07.08.2016
Godzina audycji: 15.10
pj/kd