Mówiąc o horcie mieszkańcy Krety mają na myśli zielone liście różnych roślin - w sumie około 30 gatunków. - Najczęściej jest to dziko żyjące zielsko, które rośnie tuż za płotem. Grecy dodają je praktycznie do każdej potrawy - mówi Robert Zakrzewski.
Ważne jest też to, że w tamtej części Europy mięsko traktowane jest jako dodatek, nie jako danie główne. - Między innymi dlatego Kreteńczycy cieszą się długowiecznością i rzadziej chorują na serce - dodaje Violetta Domaradzka.
Zaproszeni przez Czwórkę ultramaratończycy i autorzy książek podpowiadają co jeść, żeby ustrzec się chorób cywilizacyjnych, jak kontrolować stan swojego organizmu oraz wyjaśniają, dlaczego, żeby pobiec, najpierw trzeba iść.
***
Tytuł audycji: "BąŻur"
Prowadzi: Ula Kaczyńska
Goście: Violetta Domaradzka, Robert Zakrzewski (pasjonaci diety roślinnej, ultramaratończycy, pomysłodawcy Biegu Wiegańskiego i autorzy książki "Kuchnia dla serca")
Data emisji: 12.09.2016
Godzina emisji: 8.15
kul/jsz