"Do SchrupAnia". Jak gotuje blogerka Ania Pastuszka?

Ostatnia aktualizacja: 01.01.2024 17:50
- W gotowaniu, tak jak we wszystkim, co robimy w życiu, przydaje się cierpliwość. Ja mam tendencję, żeby przepisy "przedobrzyć", ale staram się z tym walczyć - opowiada Ania Pastuszka z kanału "Do SchrupAnia". - Jeśli coś mi się nie uda, nie poddaję się. Tak buduje się charakter kucharza.
Ania Pastuszka - dziennikarka, blogerka, twórczyni kanału Do SchrupAnia.
Ania Pastuszka - dziennikarka, blogerka, twórczyni kanału "Do SchrupAnia".Foto: Kamil Jasieński/Czwórka
  • Ania Pastuszka jest blogerką kulinarną i twórczynią kanału "Do SchrupAnia" na TikToku.
  • Umie i lubi gotować, ale cały czas pracuje nad swoim "warsztatem".
  • Internauci cenią ją za proste przepisy na dania, które zawsze wychodzą. 
  • W tym roku Ania Pastuszka wygrała konkurs "Wielka Feta na TikToku".   

Dzięki temu, że gotować zaczęła jako 5-latka, może mówić, że ma już ponad 20-letnie doświadczenie w przyrządzaniu posiłków. Wyznaje zasadę, że ma to sprawiać przede wszystkim frajdę, co pokazuje na swoim blogu, Instagramie i TikToku.

Od mięsnych zasmażek do prostych i pysznych dań

- Moje pierwsze popisowe dania to sosy, które robiłam z mięsa i mąki. Podawałam je moim dziadkom i teraz jest mi trochę żal, że musieli to jeść, choć zawsze chwalili to, co ugotowałam  - śmieje się Ania Pastuszka. - Potem przyszła pora na ciasta, które przygotowywałam na szkolne kiermasz  i wydaje mi się, że one były już sensowne. Nadawały się do jedzenia. Robiłam je w prodiżu i do dziś niestety nie jestem w stanie odtworzyć ich smaku. Ale były pyszne.

"Skomplikowane receptury zniechęcają internautów"

Gość Czwórki do dziś piecze ciasta, ale woli jeść potrawy wytrawne, choć proste. Takimi przepisami dzieli się na blogu i kanale "Do SchrupAnia”. - Wiem, że to podoba się moim odbiorcom, którzy piszą, że skomplikowane receptury zniechęcają ich do gotowania. U mnie znajdują to, co mogą odtworzyć w swojej kuchni i co na pewno im "wyjdzie". I często tak zaczyna się ich przygoda z kulinariami - dodaje rozmówczyni Marty Hoppe.

Kanapka z jajkiem i avocado - zdrowe śniadanie | Ania Pastuszka DO SCHRUPANIA

Blogi kulinarne - jak nie dać się nabrać?

Blogosfera pełna jest kulinarnych treści, trudno tylko zweryfikować ich przydatność. Na Instgramie czy na TikToku nie da się poczuć smaku. A zdjęcia zawsze można powtórzyć albo nałożyć na nie filtr. - Wystarczy, że przeczytam przepis i już wiem, czy danie wyjdzie, czy nie. Moje gotowanie bazuje na doświadczeniu, umiejętnościach i wiedzy, którą zdobywałam z różnych źródeł - opowiada blogerka.

Zobacz także:

Ania Pastuszka wygrała "Wielką Fetę na TikToku"

Ania Pastuszka brała udział w popularnych programach kulinarnych, w jednym z nich gotowała pod okiem Wojciecha Modesta Amaro, a ostatnio wygrała konkurs "Wielka Feta na TikToku". - Zwykle gotuję bez planu, daję się ponieść emocjom i uważam, że one są dobrym doradcą. W półfinale dostaliśmy hasło „kolor pomarańczowy” i byłam w swoim żywiole. Przygotowałam trzy dania i wszystkie zasmakowały jury - wspomina gość audycji. - W finale spotkałam się z kulinarną śmietanką polskiego internetu i w ciągu godziny przygotowałam pierogi polsko-włoskie. Podałam je na bazie ze "spieczonych" pomidorów. To była esencja mojej kuchni: nasza tradycja i włoskie wpływy. 

Posłuchaj
23:53 CZWÓRKA Czwórka do piatej - pastuszka 01.01.2024.mp3 Ania Pastuszka z kanału "Do SchrupAnia" - jak gotować prosto i smacznie? (Czwórka do kwadratu/Czwórka)

Ania Pastuszka i Marta Hoppe w studiu Czwórki. Ania Pastuszka i Marta Hoppe w studiu Czwórki.

***

Tytuł audycji: Czwórka do piątej

Prowadzi: Marta Hoppe

Gość: Anna Pastuszka (dziennikarka, blogerka, scenarzystka i twórczyni kanału "Do SchrupAnia")

Data emisji: 01.01.2024

Godzina emisji: 14.13

kul

Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA