- Ania Pastuszka jest blogerką kulinarną i twórczynią kanału "Do SchrupAnia" na TikToku.
- Umie i lubi gotować, ale cały czas pracuje nad swoim "warsztatem".
- Internauci cenią ją za proste przepisy na dania, które zawsze wychodzą.
- W tym roku Ania Pastuszka wygrała konkurs "Wielka Feta na TikToku".
Dzięki temu, że gotować zaczęła jako 5-latka, może mówić, że ma już ponad 20-letnie doświadczenie w przyrządzaniu posiłków. Wyznaje zasadę, że ma to sprawiać przede wszystkim frajdę, co pokazuje na swoim blogu, Instagramie i TikToku.
Od mięsnych zasmażek do prostych i pysznych dań
- Moje pierwsze popisowe dania to sosy, które robiłam z mięsa i mąki. Podawałam je moim dziadkom i teraz jest mi trochę żal, że musieli to jeść, choć zawsze chwalili to, co ugotowałam - śmieje się Ania Pastuszka. - Potem przyszła pora na ciasta, które przygotowywałam na szkolne kiermasz i wydaje mi się, że one były już sensowne. Nadawały się do jedzenia. Robiłam je w prodiżu i do dziś niestety nie jestem w stanie odtworzyć ich smaku. Ale były pyszne.
"Skomplikowane receptury zniechęcają internautów"
Gość Czwórki do dziś piecze ciasta, ale woli jeść potrawy wytrawne, choć proste. Takimi przepisami dzieli się na blogu i kanale "Do SchrupAnia”. - Wiem, że to podoba się moim odbiorcom, którzy piszą, że skomplikowane receptury zniechęcają ich do gotowania. U mnie znajdują to, co mogą odtworzyć w swojej kuchni i co na pewno im "wyjdzie". I często tak zaczyna się ich przygoda z kulinariami - dodaje rozmówczyni Marty Hoppe.
Kanapka z jajkiem i avocado - zdrowe śniadanie | Ania Pastuszka DO SCHRUPANIA
Blogi kulinarne - jak nie dać się nabrać?
Blogosfera pełna jest kulinarnych treści, trudno tylko zweryfikować ich przydatność. Na Instgramie czy na TikToku nie da się poczuć smaku. A zdjęcia zawsze można powtórzyć albo nałożyć na nie filtr. - Wystarczy, że przeczytam przepis i już wiem, czy danie wyjdzie, czy nie. Moje gotowanie bazuje na doświadczeniu, umiejętnościach i wiedzy, którą zdobywałam z różnych źródeł - opowiada blogerka.
Zobacz także:
Ania Pastuszka wygrała "Wielką Fetę na TikToku"
Ania Pastuszka brała udział w popularnych programach kulinarnych, w jednym z nich gotowała pod okiem Wojciecha Modesta Amaro, a ostatnio wygrała konkurs "Wielka Feta na TikToku". - Zwykle gotuję bez planu, daję się ponieść emocjom i uważam, że one są dobrym doradcą. W półfinale dostaliśmy hasło „kolor pomarańczowy” i byłam w swoim żywiole. Przygotowałam trzy dania i wszystkie zasmakowały jury - wspomina gość audycji. - W finale spotkałam się z kulinarną śmietanką polskiego internetu i w ciągu godziny przygotowałam pierogi polsko-włoskie. Podałam je na bazie ze "spieczonych" pomidorów. To była esencja mojej kuchni: nasza tradycja i włoskie wpływy.
23:53 CZWÓRKA Czwórka do piatej - pastuszka 01.01.2024.mp3 Ania Pastuszka z kanału "Do SchrupAnia" - jak gotować prosto i smacznie? (Czwórka do kwadratu/Czwórka)
Ania Pastuszka i Marta Hoppe w studiu Czwórki.
***
Tytuł audycji: Czwórka do piątej
Prowadzi: Marta Hoppe
Gość: Anna Pastuszka (dziennikarka, blogerka, scenarzystka i twórczyni kanału "Do SchrupAnia")
Data emisji: 01.01.2024
Godzina emisji: 14.13
kul