- W sobotnie popołudnie w Czwórce rozmawiamy o kuchni i gotujemy w męskim gronie.
- Tym razem nasze studio odwiedził Jurek Sobieniak, który tłumaczył na czym polega kuchnia francuska.
- Kucharz także zdradził kilka pomysłów na proste dania rodem z Francji i na pyszne śniadanie z bagietką w tle.
Trwają igrzyska olimpijskie w Paryżu. A jak Paryż to i kuchnia francuska. W naszym studiu przewodnikiem po jej tajnikach jest Jurek Sobieniak.
Kuchnia francuska - rzetelna kuchnnia
- Kuchnia francuska jest rzetelną kuchnią, która wyrosła z bogatej kuchni. Podobna cała rewolucja francuska była przez kuchnię i m.in. ucisk klasy, która musiała zarobić na to, żeby inni spełniali swoje fanaberie - opowiada gość Czwórki. - Kuchnia francuska wniosła wiele do kuchni międzynarodowej m.in. kiełbasę. Fakt zamykanie mięsa w naturalnym flaku to pomysł Francuzów, oni także maczali ręce w panierowaniu kotletów. Kuchnia francuska łączy się z polską poprzez historię. Okres napoleoński dał nam wiele jej wpływów.
Zobacz także:
Im dalej od stolicy tym prościej
Kuchnia francuska jest wyrafinowana, ale im dalej od Paryża, tym ludzie są bardziej swojscy. Takie są także ich dania. - Na przykład w Dijon, stolicy musztardy tam wszyscy żyją wolniej. Tam można w restauracji zjeść swojskie dania, duszone mięso, dużo warzyw, to jedzenie, która pachnie ziołami. Ta kuchnia dzieli się na kuchnię nowoczesną, ale także na tą tradycyjną - opowiada gość Czwórki. - Bardzo dużo jest dań jednogarnkowych, np. boeuf bourguignon, czyli wołowina duszona w winie, to też cassoulet - zapiekanka z fasolą i kruszonką z bułki tartej. To są dania syte. Na wybrzeżu zjemy natomiast pyszne mule. Dania zależą od regionu. To, co łączy kuchnię francuską to bagietka, masło i sery.
Jurek Sobieniak jest amatorem prostej kuchni, zdradził nam więc przepisy na takie właśnie dania. Między innym na kurczaka w czerwonym winie.
Coq au vin -kurczak w czerwonym winie
- Kurczaka solimy, pieprzymy i dzielimy na porcje, smażymy na rumiany kolor. Wrzucamy do garnka, dodajemy włoszczyznę - mieszankę pokrojonych warzyw. Zalewamy wodą lub bulionem i dusimy – opowiada. - Na koniec podlewamy winem. Wyciągamy kurczaka gdy jest miękki. Sos przecieramy z warzywami, dodajemy drugą porcję warzyw, i ponownie przecieramy. Redukujemy sos. Podajemy z kurczakiem. Do tego masło, bagietka i dojrzewający camembert, które świetnie uzupełnią danie.
24:11 CZWORKA//Męskie gotowanie- kuchnia francuska 03.08.202..mp3 Jurek Sobieniak w Czwórce opowiada o kuchni francuskiej i zdradza przepisy na pyszne dania (Męskie gotowane/Czwórka)
***
Nazwa audycji: Męskie gotowanie
Prowadzi: Marcin "Del-M" Jankowski
Gość: Jurek Sobieniak (kucharz)
Data emisji: 03.08.2024
Godzina emisji: 12.15
aw