Dlaczego po burzy mleko kwaśnieje?

Ostatnia aktualizacja: 31.08.2011 15:33
Z tym zagadnieniem wiąże się wiele teorii spiskowych. Czy możliwe, że wszystko zależy od krowy? Sprawdzamy w Czwórce.
Audio

Reporterka Czwórki, Ola Jasieńska dotarła do kilku teorii wyjaśniających kwaśnienie produktów spożywczych, głównie mleka i rosołu. - Pierwszą możliwością jest wpływ ozonu, który utlenia mleko i je zakwasza, kolejną jest spadek ciśnienia, jeszcze inną wysoka temperatura przed burzą – wymienia. Krowy raczej są niewinne. Dodaje, że mleku w lodówce nie powinno zagrażać zakwaszenie.

- Informacja o kwaśnieniu mleka po burzy pojawiła się mniej więcej 250 lat temu w USA, w popularnym poradniku. Od tego czasu jest to obiegowa mądrość. Naukowe dowody jednak nie istnieją - mówi dr Aleksander Wittlin z Instytutu Fizyki Polskiej Akademi Nauk.

- Wyjaśnieniem może być fakt, że burza zazwyczaj przychodzi wieczorem, po bardzo gorącym parnym dniu. Jeśli jednak mleko cały czas stoi na stole w gorący dzień, skwaśnieje niezależnie od tego, czy była burza, czy nie – zaznacza ekspert.

pg

Zobacz więcej na temat: POLSKA rosół USA
Czytaj także

Mleko nadzieją diabetyków

Ostatnia aktualizacja: 22.12.2010 07:02
Nabiał może chronić przed cukrzycą - wynika z najnowszych badań. O zaskakujących wynikach testów informują naukowcy z Wielkiej Brytanii.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Radwańska reklamuje mleko

Ostatnia aktualizacja: 04.07.2011 12:00
Agnieszka Radwańska wie co dobre dla zdrowia i postanawia się podzielić swoją wiedzą. Rusza tegoroczna odsłona kampanii "Pij mleko! Będziesz Wielki" z tenisistką w roli głównej.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Mleko wcale nie jest takie białe

Ostatnia aktualizacja: 05.07.2011 13:30
Kiedy światło pada na mleko, cząsteczki białka i tłuszczu rozpraszają jego fale i nie pochłaniają one żadnej konkretnej barwy!
rozwiń zwiń