Recykling w modzie. Mniej znaczy kreatywniej
Do ograniczenia spożycia mięsa o połowę do 2050 roku wzywa Europejczyków Greenpeace. Współautorami raportu tej organizacji są uznani naukowcy. - Całkowita produkcja żywności, wliczając zarówno hodowle zwierząt, jak i uprawy roślin, stanowią największe zagrożenie dla środowiska i odpowiadają za utratę 70 proc. różnorodności biologicznej, zużywają jedną trzecią lądów i ok. 70 proc. zasobów wody słodkiej - mówi Marta Grzybowska. - To też przynajmniej 24 proc. całkowitej globalnej emisji gazów cieplarnianych.
ZOBACZ TAKŻE Jak pozbyć się z domu CO2 >>>
#ZostajęnaZiemi Bądź eko i postaw na mikrowyprawy >>>
Jak wyliczała Kasia Dydo, 86 proc. wszystkich zwierząt na świecie stanowią zwierzęta hodowlane, a tylko 14 proc. naturalnie żyjące. - Odkąd przejęliśmy zachodni styl odżywiania, czyli zawierający dużą ilość produktów odzwierzęcych i wysokoprzetworzonych, mamy w Polsce problem z otyłością, chorobami układu sercowo-naczyniowego czy nowotwory. W naszym kraju w ostatnim czasie maleje spożycie mięsa czerwonego, ale rośnie spożycie drobiu - tłumaczyła Anna Żuchniewicz. Jak podkreślała, wciąż pokutuje w Polsce przeświadczenie, że mięso powinno być podstawowym składnikiem diety. - To, że bez mięsa, nabiału i produktów mlecznych będziemy mieli anemię, że to jedyne źródła białka, to stereotypy, propaganda. Przemysł wychowuje konsumenta od najmłodszych lat. Dzieciom przekazywany jest obraz szczęśliwych krów, które chodzą po łące, a rzeczywistość jest zupełnie inna - mówiła ekspertka.
ZOBACZ WIĘCEJ Segregacja śmieci - jak robić to właściwie? >>>
O tym, jak zmieniać dietę nie klimat, jakie szkody powoduje konsumpcja mięsa i jakie jeszcze korzyści płyną z diety roślinnej - w nagraniu rozmowy ze studia Czwórki. W programie mówiliśmy m.in. też o tym, czym jest nasz indywidualny ślad węglowy i ile zanieczyszczeń każdy z nas emituje do środowiska? Czym jest tzw. zrównoważona hodowla i czy jest możliwa? Jak przejść na dietę roślinną mądrze i dlaczego warto zrobić sobie miesiąc bez mięsa, by sprawdzić, co się wówczas wydarzy?
***
Tytuł audycji: "Ratujemy świat"
Prowadzi: Kasia Dydo
Gość: Anna Żuchniewicz (ekspertka ds. żywienia Fundacji VIVA!), Marta Grzybowska (specjalistka ds. zrównoważonej gospodarki WWF Polska)
Data emisji: 26.11.2019
Godzina emisji: 14.18
kd/pj