Muzyczne podróże i kuchnia rzymska - tak warto zacząć weekend

Ostatnia aktualizacja: 25.09.2020 13:45
Udamy się w dźwiękową podróż w nieznane, by posłuchać world music ze wszystkich regionów świata. Będzie także powtórka z UTDF 2020. Sprawdzimy też, czym je się cacio e pepe, czyli ser i pieprz - danie rodem z Rzymu. 
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock.com/Dean Drobot

Pasjonauci 11.00-12.00 - zaproszenie na Vintage Photo Festival, czyli 6. Międzynarodowy Festiwal Miłośników Fotografii Analogowej. Warto sprawdzić, że mimo postępu technologicznego, dawne techniki fotograficzne przeżywają renesans.

Muzyczne Biuro Podróży 16.00-17.00 - tradycyjnie udamy się w radiową i dźwiękową podróż w nieznane. Wybrzmi pochodząca z Beninu Angélique Kidjo, jedna z najsłynniejszych ambasadorek współczesnej world music. Clara Luciani, Bertrand Belin, La Felinie będą urzekać językiem francuskim. Salah Ragab & The Cairo Jazz Band zabiorą nas do Egiptu, a Jonny Greenwood zaprosi na dźwiękową ucztę z Shye Ben Tzurem oraz grupą Rajasthan Express. Na audycję zaprasza Mateusz Tomaszuk.

Nie na-żarty 17.00-18.00 - Cacio e pepe, czyli ser i pieprz, to szybkie i smaczne danie kuchni rzymskiej. Tradycja mówi, że to danie jest jednym z najstarszych w historii włoskiej kuchni chłopskiej. Potrzebujecie jedynie trzech składników: makaronu, sera i pieprzu.

Zobacz także:

UTDF Replay 18.00-19.00 - w drugim odcinku wspomnień z jedenastego festiwalu Up To Date  przypomnimy psychodeliczny, gitarowy koncert warszawskiej kapeli Beluga Stone, który odbył się w piątek, czwartego września na Stadionie Miejskim w Białymstoku.

Basstion 00.00-2.00 - polska muzyka 2-step zmiksowana przez Vanatoskiego, Francuz Teki Latex i jego niesamowity, ponadgatunkowy nowy miks, a także garage'owy Bailey Ibbs oraz Shadow Child w breakbeatowo-ave'owym wydaniu. Oto, co przygotował na sobotnią noc Harper.

Literatura:

Godz. 15.45 - W cyklu Poeci mają głos - fragment swojego wiersza pt. "Mickiewicz" przeczyta Antoni Słonimski.

***

mat. pras./kd

Czytaj także

Karina Zuchora. Jej miejsce jest w kuchni!

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2016 12:00
- Kiedyś biegałam po bieżni, dziś latam między garnkami z poparzonymi rękami - deklaruje Karina Zuchora, była lekkoatletka, obecnie szef kuchni.
rozwiń zwiń
Czytaj także

"Agnieszka Osiecka? Nie była slow food"

Ostatnia aktualizacja: 13.03.2017 12:20
- Do jedzenia, jak i do życia, Agnieszka Osiecka podchodziła pragmatycznie. Mało jest w jej tekstach opowieści o tym, jak to danie natchnęło ją do tworzenia albo zmieniło jej życie. Raczej była "barowa" i "na szybko" - opowiada dziennikarka i pisarka Karolina Feldberg-Sendecka.
rozwiń zwiń