Wasze konkursowe przepisy

Ostatnia aktualizacja: 11.05.2013 09:54
Oficjalne rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego już w niedzielę 12 maja.
Wasze konkursowe przepisy
Foto: Glow Images/East News

Konkurs Kulinarny zbliża się do końca. W naszej niedzielnej audycji ogłosimy oficjalne wyniki ale już dziś możemy zdradzić, które z nadesłanych przez Was przepisów podobały nam się najbardziej.
Oto one:
Ryba gotowana na parze według przepisu Kamila
Około pół kilograma fileta z ryby smażymy na oliwie z oliwek na dużej patelni. Dodajemy jedną cebulę, 200 gramów kukurydzy z puszki, 200 gramów czerwonej lub białej fasoli, oraz przyprawiamy oregano i  tymiankiem. Całość dusimy przez około 10 minut. Dolewamy pół litra przecieru pomidorowego i gotujemy na patelni jeszcze 5 minut. Dla smaku można dodać trzy drobno posiekane ogórki kiszone.
Danie podajemy z gotowanym brązowym makaronem lub ryżem.

Ciasto fasolowe według przepisu Karoliny
Dokładnie miksujemy na gładką masę trzy jajka, ziarenka z połowy laski wanilii, pół łyżeczki soli oraz 280 gramów fasoli (wcześniej ugotowanej) lub fasoli z puszki (według mnie lepsza gotowana). W osobnej miseczce mieszamy 4 łyżki odtłuszczonego kakao, pół łyżeczki sody i łyżeczkę proszku do pieczenia. Jednocześnie do 4 łyżek miodu dodajemy 6 łyżek oleju rzepakowego mieszamy aż otrzymamy jednolitą masę. Rozkruszamy 8 tabletek stevi i dodajemy je do powstałej masy wraz z kolejnymi dwoma jajkami. Całość miksujemy około dwie minuty. Po dokładnym zmiksowaniu dodajemy przygotowane wcześnie puree fasolowe oraz kakao. Całość miksujemy do połączenia.    
Powstałą masę przelewamy do foremki i w rozgrzanym wcześniej do 170 stopni piekarniku pieczemy przez ok. 40 minut. Po wystygnięciu wyjmujemy z formy i kroimy wzdłuż i nakładamy warstwę serka twarogowego wymieszanego z bananem.

Pierś z Kurczaka w sezamie według przepisu Maćka
Dokładnie myjemy pierś z kurczaka i kroimy ją w kostkę. Sos sojowy, musztardę, kurkumę i wodę mineralną mieszamy w miseczce i dodajemy przygotowane mięso z kurczaka. W ten sposób "marynujemy" przez godzinę.
W tym czasie na patelni bez oleju prażymy sezam. Sezamem posypujemy pierś kurczaka i pieczemy przez 15 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku

MNIAM, aż slinka cieknie...

Słuchajcie naszej audycji 4 BIEG - w niedzielę 12 maja o 9:00

 

dm

Zobacz więcej na temat: przepisy kulinarne SPORT
Czytaj także

Sportowa dieta - Makaron z serem i krewetkami

Ostatnia aktualizacja: 12.04.2013 08:00
Dota Szymborska poleca smaczne i zdrowe potrawy sportowe.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Ludzie listy piszą - powrót do diety przodków

Ostatnia aktualizacja: 22.04.2013 09:20
W internetowej poczcie 4 BIEGU pojawia się coraz więcej Waszych wpisów. Dziś przedstawiamy jeden z nich.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Sportowy konkurs kulinarny

Ostatnia aktualizacja: 06.05.2013 09:00
Wyślij nam swoje przepisy na smaczne i zdrowe potrawy i wygraj zegarek Czwórki.
rozwiń zwiń