Kraj na minach, który pachnie baklavą

Ostatnia aktualizacja: 19.08.2013 08:00
Sarajewo, stolica Bośni i Hercegowiny, to miasto, które można zwiedzić w dwa dni. A potem warto zobaczyć resztę tego pięknego, górzystego kraju.
Audio
  • Maciej Falski opowiada o Bośni i Hercegowinie (4 do 4/Czwórka)
Sarajewo
SarajewoFoto: źr. Wikipedia/CC/Daniel Wabyick

- W Sarajewie przede wszystkim trzeba zobaczyć Stare Miasto - mówi Maciej Falski z Instytutu Slawistyki Uniwersytetu Warszawskiego. - Stolica Bośni i Hercegowiny składa się ze Starówki i olbrzymiego blokowiska. Stare Miasto zachowuje klimat islamu, połączonego z nową zabudową europejską, co tworzy niepowtarzalny klimat. Meczety, zabytki islamskie to coś, czego nie ma w naszej części Europy - dodaje. Sarajewo, mimo że jest największym miastem w państwie, zamieszkuje jedynie 300 tysiecy osób. Dwa dni wystarczą by poznać jego tajemnice.
W Bośni i Hercegowinie najłatwiej porozumieć się, znając któryś z miejscowych języków: bośniacki, chorwacki lub serbski. - Wszyscy młodzi znają angielski; jest też tam bardzo dużo obcokrajowców na stypendiach, badanich, misjach, od nich też można się wiele dowiedzieć - mówi Czwórkowy ekspert.
Niestety w Bośni i Hercegowinie brakuje atrakcji dla rodzin podróżujących z dziećmi i wszędzie można palić papierosy. Koniecznie trzeba też podróżować wyznaczonymi trasami: Bośnia i Hercegowina wciąż jest zaminowanym krajem; to pozostałość po wojnie w latach 90. XX wieku.
Przepiękne są też inne miasteczka tego bałkańskiego państwa; warto je odwiedzić i koniecznie trzeba skosztować bośniackiej kuchni, np. baklavy.

Baklava

24 plastry filo
350 g orzechów włoskich
Syrop:
300 ml wody
Pół szklanki cukru
sok z ½ cytryny
Do smaku – cynamon, kardamon
Przygotowanie:
Z wody, cukru, soku cytrynowego i przypraw gotujemy przez około 10 minut syrop. Odstawiamy do przestygnięcia.
Orzechy drobno siekamy.
W foremce układamy siedem plastrów ciasta filo, każdy smarując odrobiną stopionego masła. Na warstwę ciasta kładziemy połowę nadzienia orzechowego. Układamy kolejne siedem placków, smarując każdy masłem, i wykładamy resztę nadzienia. Przykrywamy je pozostałymi plastrami ciasta posmarowanymi masłem.
Przed włożeniem do piekarnika ciasto kroimy na kawałki.
Pieczemy do zarumienienia w niskiej temperaturze (ok. 1 h w 150 stopniach Celsjusza).
Gdy ciasto przestygnie, zalewamy je syropem. Zostawiamy na noc.
(pj)

Czytaj także

Kilka rad, zanim zapakujesz bagaż

Ostatnia aktualizacja: 15.07.2013 17:19
Jedni pakowanie bagażu na wakacje zaczynają od sporządzenia listy, inni wrzucają wszystko co potrzebne na ostatnią chwilę. Oba sposoby mają swoje wady i zalety, ale ważne by wszystkie rzeczy znalazły się w odpowiednich torbach.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Apulia - nieodkryta część Włoch

Ostatnia aktualizacja: 16.07.2013 07:30
Apulia to prowincja położona w samym obcasie "włoskiego buta". Jeszcze nie odkryli jej polscy turyści, a warto, bo właśnie w Bari spoczywa polska królowa.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Wakacje na barce w Langwedocji

Ostatnia aktualizacja: 17.07.2013 07:00
Urlop z dala od wydeptanych szlaków turystycznych, od zatłoczonych kurortów, a za to z wodą, słońcem i licznymi atrakcjami - to jest możliwe: na barce we Francji.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Wiedeń - najszczęśliwsze miejsce na świecie

Ostatnia aktualizacja: 23.07.2013 17:20
27 zamków, 150 pałaców i najstarsze zoo w Europie - w cyklu podróżniczym zabieramy was do Wiednia.
rozwiń zwiń