Rekiny. "Nie boimy się ich, tylko o nie"

Ostatnia aktualizacja: 16.05.2016 13:45
Podopieczni Akwarium Gdyńskiego uwielbiają delektować się mięsem z kalmara albo makreli. - Przed porą karmienia zawsze pukam do drzwi trzy razy, bo żarłacz czarnopłetwy nie lubi być zaskakiwany - tłumaczy Maciej Podgórski.
Audio
  • Reporter Czwórki Karol Pawłowicki stanął oko w oko z rekinami (Nawiedzeni/Czwórka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Pixabay/merone/dom. publiczna

Jak się okazuje rekiny są płochliwe i łatwo je pobudzić. - Te ryby są bardzo czujne i reagują na wibracje - mówi kierownik Sekcji Akwarystyki. - Dbamy o ich spokój, żeby nie zrobiły sobie krzywdy.

Rozmówca Karola Pawłowickiego zdradza też sposoby na to, jak wytresować rekina i wyjaśnia, dlaczego te ryby muszą płynąć, by żyć.

***

Tytuł audycji: Nawiedzeni

Prowadzenie: Patryk Kuniszewicz

Przygotował: Karol Pawłowicki

Data emisji: 16.05.2016

Godzina emisji: 11.30

kul/kd

Czytaj także

Mięso z probówki - stworzymy hamburgera doskonałego?

Ostatnia aktualizacja: 22.09.2015 09:29
Istnieje prawdopodobieństwo, że mięso z probówki w przyszłości może zastąpić na naszych talerzach tradycyjne kotlety.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Tydzień Mózgu. Czy neurony jeżdżą na rowerze?

Ostatnia aktualizacja: 18.03.2016 14:30
Z okazji Światowego Tygodnia Mózgu, zapraszamy na bliskie spotkanie z jedną z najważniejszych części naszego organizmu. Tym razem sprawdzamy, co łączy mózg z... jazdą na rowerze?
rozwiń zwiń