Dieta nie tylko na schudnięcie, ale i dla odporności

Ostatnia aktualizacja: 11.03.2022 12:17
Odporność organizmu zmienia się wraz z wiekiem, ma też związek z kondycją fizyczną i dietą, którą stosowaliśmy dotychczas. Dlatego warto o nią zawalczyć. Od czego zacząć?
Odpowiednio dobrane produkty spożywcze pomogą nam uporać się ze złym samopoczuciem i podnieść odporność
Odpowiednio dobrane produkty spożywcze pomogą nam uporać się ze złym samopoczuciem i podnieść odpornośćFoto: Shutterstock

- Układ immunologiczny to system wyspecjalizowanych komórek i produkowanych przez nie różnych cząsteczek biologicznie aktywnych, których zadaniem jest szybka i efektywna obrona naszego organizmu przed patogenami, ale i różnymi toksycznymi procesami - tłumaczył Łukasz Chajec, biolog. - Układ immunologiczny odgrywa także bardzo ważną rolę w procesie gojenia ran, jest też istotny w okresie adaptowania się do nowych sytuacji, m.in. u kobiet w ciąży - tłumaczył ekspert. 

Jednak, jak przestrzegał Łukasz Chajec, nasz układ immunologiczny jest niezwykle energochłonny. - Oni nie ma przerw, nie odpoczywa, działa non stop. Umiarkowana aktywność fizyczna będzie wpływać na niego mobilizująco, stymulować ilość przeciwciał w naszej krwi, poprawi ona też pracę komórek żernych, które oczyszczają nasze tkanki z czynników patogennych - wyliczał. - Wpłynie też pozytywnie na tzw. naturalnych niszczycieli, czyli komórki, które "pływają sobie" po naszych ciałach, szukają patogenów i je niszczą - tłumaczył.

Jak podkreślał, bardzo intensywna aktywność z pewnością jednak z czasem może obniżyć naszą odporność. Dlatego sportowcy suplementują witaminy. - Są to przede wszystkim witaminy A i C - istotne antyoksydacyjnie, a także witamina D, która również ma ogromne znaczenie - wyliczał. 

Jak tłumaczyła Katarzyna Olejniczak, dietetyk, mamy ogromny wpływ na to, jaki poziom odporności będą miały nasze organizmy, a wiele zależy od diety. - Rośnie moda na kiszenie - nie tylko ogórków, ale też rzodkiewek, jabłek, brokułów czy kalafiorów - i to bardzo dobrze - tłumaczyła gość Czwórki. - W kiszonkach znajdują się naturalne bakterie kwasu mlekowego, i warto wzbogacać swoją dietę o te składniki - podkreślała. 

Jak opowiadała, jelita to nasz niezwykle ważny narząd, a wręcz "drugi mózg". Dlatego dieta, którą stosujemy, powinna być zbilansowana. - To bardziej pewien styl życia niż czasowe ograniczenie części posiłków. Palenie papierosów i picie alkoholu możemy wykluczyć od razu, a potem zredukujmy kalorie - wyliczała. - Jeśli będziemy spożywać ich zbyt wiele, będziemy przybierać na wadze, ale też rośnie ryzyko cukrzycy i miażdżycy - tłumaczyła Katarzyna Olejniczak. - Zamiast czekoladek zjedzmy kanapkę przygotowaną w domu. 

Sprawdź także:

Posłuchaj
21:08 czwórka rozbiegani 2022_03_11-09-16-07.mp3 O tym, co jeść, by dzięki diecie wspierać swoją odporność, mówią Katarzyna Olejniczak i Łukasz Chajec (Rozbiegani/Czwórka)

Jak tłumaczyli eksperci, są dwa rodzaje odporności: swoista i nieswoista. - Z jednej strony mamy mechanizmy nieswoiste, wrodzone, które działają od momentu urodzenia. Te mechanizmy generują nam tzw. pamięć immunologiczną. Gdy po raz drugi w życiu będziemy mieli kontakt z danym patogenem, będziemy na niego bardziej odporni. Z drugiej strony - jest odporność swoista, czyli nabyta, zależy ona m.in. od naszych doświadczeń, zachowań i kontaktu z patogenami - podkreślał w rozmowie z Czwórką Łukasz Chajec.  

***

Tytuł audycji: Rozbiegani

Prowadzi: Norbert Michalak

Goście: Katarzyna Olejniczak, dietetyk, i Łukasz Chajec, biolog, immunolog (autorzy książki  "SOS dla odporności")

Data emisji: 11.03.2022

Godzina emisji: 09.15

kd