Światowy Dzień Oceanów. Uratuj błękitną planetę!

Ostatnia aktualizacja: 08.06.2015 15:20
Oceany dają nam tlen, pożywienie oraz pracę. Niestety są zagrożone, bo nie wszyscy mają umiar w korzystaniu z tych dobrodziejstw.
Audio
  • Morza i oceany - jak je chronić? (Czwórka/Się mówi)
Morza i oceany są globalną spiżarnią dla całej ludzkości. Na jej rzecz należy działać lokalnie
Morza i oceany są globalną spiżarnią dla całej ludzkości. Na jej rzecz należy działać lokalnie Foto: pixabay.com

Największym problemem są zmniejszające się zasoby dzikich ryb. Dziś jest to drugie, po zmianach klimatu, wyzwanie ekologiczne na świecie. - Należy jeść ryby małe, dzikie i lokalnie złapane - tłumaczy Andrzej Białaś z fundacji Oceana. - Takie połowy w najmniejszym stopniu odbijają się na środowisku.

Należy też pamiętać o oszczędzaniu wody. - Mniej zużytej wody to mniej ścieków, które w efekcie trafiają do mórz i oceanów - wyjaśnia Małgorzata Kosowska, rzeczniczka akcji Światowy Dzień Oceanów.

Zaproszeni do studia Czwórki eksperci tłumaczyli, w jaki sposób nasze wybory dnia codziennego wpływają na stan wód na świcie, radzili, czego powinniśmy unikać i opowiadali o przewadze polskiego śledzia nad tuńczykiem.

***

Tytuł audycji: Się mówi

Prowadzi: Piotr Firan

Goście: Małgorzata Kosowska (rzeczniczka akcji Światowy Dzień Oceanów), Anna Dębicka (MSC), Andrzej Białaś (organizacja Oceana)

Data emisji: 8.06.2015

Godzina emisji: 14.00

kul/mg

Zobacz więcej na temat: Czwórka ekologia Piotr Firan
Czytaj także

Chcesz pomóc pszczołom? Załóż własne pszczelarium!

Ostatnia aktualizacja: 29.05.2015 17:10
Coraz więcej mieszkańców wielkich miast zakłada własne pszczelaria i chce chronić pszczoły. Okazuje się, że to wcale nie jest trudne.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jak nie marnować jedzenia? "Kupuj głową, nie oczami"

Ostatnia aktualizacja: 04.06.2015 15:30
Kupujemy więcej, niż jesteśmy w stanie zjeść. - W naszych koszach rocznie ląduje 9 milionów ton jedzenia - alarmują eksperci.
rozwiń zwiń