Kulinarny renesans - zjedz zwierzę w całości

Ostatnia aktualizacja: 22.11.2015 14:43
"Od nosa aż po ogon" to zasada, która przyświeca dobrym polskim kucharzom przy przygotowaniu mięsnych dań. Wyznaje ją m.in. Czwórkowy gość Aleksander Baron.
Audio
Mięsa warto jeść mniej i wybierać to lepszej jakości
Mięsa warto jeść mniej i wybierać to lepszej jakościFoto: Glow Images/East News

- Trzeba pamiętać, że decydując się na zabicie zwierzęcia musimy je wykorzystać w 100 procentach, a nie w części - mówi gość Czwórki.

Grzegorz Kwapniewski, najsłynniejszy rzeźnik w Polsce, zwany Crazy Butcherem, podkreśla też, że warto jeść mniej mięsa, ale za to najlepsze. - Trzeba znaleźć rzeźnika, który szuka mięsa nieprzemysłowego, od rolników. Wie skąd ono pochodzi, wie jak je traktować, które sezonować, a które nie.

W swej książce "Baron, Suwała i inni" panowie serwują czytelnikom wiele wspaniałych przepisów (przede wszystkim mięsnych) okraszonych osobistymi opowieściami wokół kuchennego stołu.

Okładka książki Okładka książki

Znawcy kuchni i mięsiwa zdradzają, dlaczego nie jedząc pewnych części zwierząt tracimy dużo smaków, wyjaśniają, dlaczego kuchnia dziś przeżywa swój renesans, opowiadają o smaku świńskich polików i czemu warto słuchać własnego organizmu układając jadłospis.

***

Tytuł audycji: "Tędy po trendy"

Prowadzący: Aleksandra Jasińska, Kamil Jasieński

Gość: Aleksander Baron (kucharz) i Grzegorz Kwapniewski (rzeźnik)

Data emisji: 22.11.2015

Godzina emisji: 10.00

pj/bch