Egzotyczne menu. Jak jeść pałeczkami?

Ostatnia aktualizacja: 23.05.2015 17:30
- Pałeczki należy trzymać za sam koniuszek - tłumaczy dziennikarka i podróżniczka Ludwika Włodek. - A prawdziwym wyzwaniem jest zjedzenie w ten sposób wietnamskiej zupy.
Audio
  • Jak zachować się przy stole w egzotycznych krajach? (Czwórka/Zmiennicy)
Kuchnia wietnamska to ryż, surówki oraz makarony - fasolowy, ryżowy, sojowy, maniokowy, które je się pałeczkami na śniadanie, obiad i kolację
Kuchnia wietnamska to ryż, surówki oraz makarony - fasolowy, ryżowy, sojowy, maniokowy, które je się pałeczkami na śniadanie, obiad i kolacjęFoto: pixabay.com

Co kraj to obyczaj i inne maniery. - W Azji bekanie po jedzeniu nie jest niegrzeczne – mówi autorka felietonów o etyce podróżowania. - Kultura perska natomiast absolutnie zakazuje kichania. I to nie tylko przy stole, ale też na przykład w autobusie.

W audycji mówiliśmy także o tym, jakich sztućców nie ma na tureckim stole oraz kiedy nie należy w tym kraju dopijać herbaty do końca.

***

Przygotowała: Justyna Majchrzak

Data emisji: 23.05.2015

Godzina emisji: 14.30

Materiał wyemitowano w audycji "Zmiennicy"

kul/pg

Czytaj także

Turcja - kraj, który odkrywa się wszystkimi zmysłami

Ostatnia aktualizacja: 12.10.2014 11:30
Zapierające dech w piersiach widoki, unoszące się w powietrzy piękne zapachy, szumiące palmy i morze oraz pyszne jedzenie - smak wakacji w Turcji na długo zostaje w pamięci... i na podniebieniu.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Świat na języku. Podróże kulinarne Joanny Łuniewskiej

Ostatnia aktualizacja: 01.05.2015 16:20
- Mój blog powstał z połączenia dwóch pasji: do gotowania i do podróżowania - opowiada Joanna Łuniewska. - Dzięki temu już wiem, w którym kraju ludzie zajadają się słodyczami ze smalcem.
rozwiń zwiń