Florysta. Jeszcze rzemieślnik czy już artysta?
W piekarni każdy ma swoją funkcję, odpowiedzialny jest za inny etap przygotowania chleba. "Piekarz", który wytwarza produkt od początku do końca, w niektórych firmach tego typu po prostu nie istnieje. - Ciastowy miesza ciasto: wodę, drożdże i mąkę, prowadzi zakwas, a potem przy stołach pracują stołowi, przy piecach zaś piecowi… - oprowadzała nas Małgorzata Piwońska, właścicielka piekarni w podwarszawskich Łomiankach.
Mówiła także o tajnikach przygotowywania pieczywa. - Na ok. 250 m kw. powierzchni lokalu, ok. 50 m kw. zajmuje trzykomorowy piec. W najniższej komorze mamy 240 stopni, a chleb ląduje tam na 20 minut. Ostatecznie przekładamy go do najwyższej komory, gdzie temperatura jest niższa, a chleb powoli się dopieka - tłumaczyła Małgorzata Piwońska. - Sprawny piecowy potrafi taki piec obsadzić 300 chlebami.
Zawód krawcowej wcale nie odchodzi do lamusa
Jak przeprowadza się kolejne etapy wytwarzania chleba i o której swój dzień zaczynają poszczególni pracownicy piekarni? Co trzeba umieć, jakie warto mieć predyspozycje i jakie kursy należy skończyć, by znaleźć pracę w takim miejscu i czy każdy może wykonywać ten zawód? Zapraszamy do wysłuchania nagrania audycji.
***
Tytuł audycji: Dajesz radę
Prowadzi: Dominika Klimek
Data emisji: 13.07.2017
Godzina emisji: 14.10
kd/pg