Bomba witaminowa na surowo. Dla kogo jest "raw food"?

Ostatnia aktualizacja: 03.08.2018 15:00
Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Czy zagości u nas na dłużej?
Audio
  • „Raw food” – nie liczysz kalorii tylko wartości odżywcze (Dajesz radę/Czwórka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: sarsmis/shutterstock

warzywa wegetarianizm grill 1200.jpg
Raw food. Podgrzewaj tylko do 48 stopni

Podobno każdy, kto zastosował tę dietę, poczuł się lekko, świeżo i witalnie. Dlaczego warto zdecydować się na "surową dietę"? - Przeszliśmy na "raw food", bo czuliśmy, że jest dla nas najlepsza, a potwierdzają to współpracujący z nami specjaliści m.in. Emilia Lorenc, biolog molekularny, która pomagała nam w opracowaniu tej książki - mówiła Karolina Szaciłło, współautorka książki "Dieta Raw Food".

"Raw" to świetny sposób na krótkookresowe oczyszczenie organizmu. Zwłaszcza wtedy, kiedy nasz organizm nie potrzebuje jedzenia, którym musi się ogrzać Karolina Szaciłło

- Niemal wszyscy cierpimy na zakwaszenie organizmu. Sprzyja temu nadmierna ilość kawy, stres i papierosy. Warzywa i owoce, które są podstawą "surowej" diety mają właściwości odkwaszające. Pomagają nam przywrócić naturalne pH - przekonywał Maciej Szaciłło.

Warzywa i owoce mają właściwości wychładzające. Świetnie sprawdzają się jako składniki potraw na upały Maciej Szaciłło

Na czym polega "raw" i czy to wyłącznie surowe produkty? Jak długo można ją stosować? Jakie produkty się na nią składają i co można "ugotować" z w 48 stopniach? O tym opowiadali Karolina i Maciej Szaciłło autorzy książki "Dieta Raw Food".

***

Tytuł audycji: Dajesz radę

Prowadzi: Marta Hoppe

Gość: Karolina i Maciej Szaciłło autorzy książki "Dieta Raw Food".

Data emisji: 3.08.2018

Godzina emisji: 14.07

 ac/kul

Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta Marta Hoppe
Czytaj także

"Ugotuj mi tato" - przewodnik dla ojców po świecie kuchennej magii

Ostatnia aktualizacja: 18.06.2018 15:58
"Ugotuj mi tato" to wspólny projekt zawodowego kucharza Tomasza Jakubiaka i profesjonalnej niani Joanny Jakubiak. Razem stworzyli kuchenny przewodnik nawet dla tych, którzy potrafią przygotować wyłącznie jajecznicę.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Dieta idealna? Można skomponować ją z tego, co na wyciągnięcie ręki

Ostatnia aktualizacja: 04.07.2018 19:55
- Stoję na stanowisku, że hot dogów raczej powinniśmy unikać. Jest to żywność typu fast food, która zawiera dużo tłuszczów i soli, a w ramach racjonalnego żywienia, akurat te składniki powinniśmy ogarniczać - mówiła Agnieszka Jarosz z IŻŻ, rozmówczyni Patryka Kuniszewicza.
rozwiń zwiń