Jadłospis studenta nierzadko składa się z drożdżówek, chińskich zupek, makaronu czy ryżu przygotowywanych z gotowymi sosami. Liczy się tu ilość, szybkość przygotowania i cena posiłku. Jakość w studenckim jadłospisie zwykle schodzi na dalszy plan.
Okazuje się jednak, że z roku na rok studencki jadłospis poprawia się. Wielu żaków podchodzi do diety świadomie i decyduje się np. na weganizm i wegetarianizm. Duża część gotuje sama. Są też tacy, którzy częściowo żywią się w niedrogich barach. Jak przyznają studenci, nie tak łatwo się odżywiać zdrowo, gdy większość dnia spędzają na uczelni. Wtedy ratunku mogą szukać w gotowych daniach.
Studenci i studentki częściej zwracają uwagę na to, żeby menu było zróżnicowane i zbilansowane. Idealnie, gdy połowę talerza stanowią warzywa. Mogą być podane w postaci surówki lub w formie pieczonej. Te zasady doskonale znają też studenci SGGW, którzy odwiedzą czwórkowe studio w czwartek o 14.00. Zuzannę Żybułę i Krzysztofa Staniszewskiego, z Koła Naukowego Dietetyków SGGW, Weronika Puszkar przepyta z zasad odżywiania, sprawdzi czy uczą się "na głodniaka" i jaką dietę polecają.
***
Na audycję "Dajesz radę" - w środę (15.03) o godz. 14.00 - zaprasza Weronika Puszkar.
pj