Muzeum Historyczne m.st. Warszawy już drugi raz organizuje seminarium pt. "Kulinaria w soczewce wiedzy", które odbędzie się dziś (13 lutego) w staromiejskich piwnicach stolicy. Będzie to spojrzenie na różne aspekty dawnej kuchni. Tajemnice kulinarnych obyczajów naszych przodków będą zdradzać historycy, farmaceuci, archeolodzy, dermatolodzy i orientaliści.
Tematy wykładów zapowiadają się bardzo ciekawie, naukowcy zdradzą co jadali mieszkańcy "barbarzyńskiej” Europy, jak się leczyć nalewkami i jakie stosowano oszustwa kulinarne w XIX wieku.
- XIX wiek to ogromny rozwój chemii, która zaczęła być wykorzystywana również w kuchni - mówi Ewelina Więcek z Muzeum Historycznego, autorka wykładu. - Wtedy bardzo często oszukiwano w przypadku produktów luksusowych jak kawa, herbata czy czekolada. Kupcy fałszowali też mąkę, dodając do niej np. zmielone kości. Chodziło oczywiście o zysk sprzedających - wyjaśnia ekspertka.
Ewelina Więcek podkreśla, że kulinarne oszustwa zdarzały się już wcześniej np. w XVIII wieku, by zadziwić biesiadników, serwowano kurczaka uciekającego z talerza.
Podczas spotkania nie zabraknie informacji z Azji czy Brazylii, a także odkrytych niedawno starych zapisków i informacji kulinarnych sprzed wieków.
Organizatorzy seminarium "Kulinaria w soczewce wiedzy" planują wydanie publikacji obejmującej zagadnienia poruszane na sesjach historyczno-kulinarnych w staromiejskich piwnicach.
(pj/kul)