Wczoraj "czworaki", dziś kubki termiczne

Ostatnia aktualizacja: 14.06.2011 10:00
Swego czasu furorę w kraju nad Wisłą robiły tzw. "Czworaki", czyli aluminiowe, piętrowe pojemniczki służące do noszenia obiadu. Dziś kształty pojemników na żywność też bywają intrygujące.
Audio

– W tym żółtym pojemniku w kształcie banana mieści się… banan – relacjonuje reporterka Kasia Dubińska, która w studiu Czwórki odkrywała przed słuchaczami tajemnice "kultowych przedmiotów".

- Najlepszą formą przechowywania żywności jest mrożenie – mówi Dubińska. – Wtedy zachowujemy wszystkie wartości odżywcze. Niestety na przykład, gdy jestesmy w pracy jest to niewykonalne, dlatego na rynku pojawiła się cała gama pojemników.

Największym problemem w pracy, jak jest jednak lodówka pracownicza, bo "całe zło tego świata" się tam znajduje – Starajmy się, by w takiej lodówce pracowniczej, gdzie swoje posiłki trzyma wiele osób, chować żywność do specjalnych pojemników – mówi psychodietetyk Marlena Kubiś. – Warto też zwrócić uwagę, by od czasu do czasu lodówka została umyta...

Na płyny produkuje się kubki termiczne, albo specjalne pojemniki ze specjalnymi klipsami, którymi domyka się wieczko. Dzięki temu nie ma zagrożenia, że ulubioną kawę wylejemy na laptop.

Więcej na temat pojemników na żywność słuchaj w audycji "Poranek". Kliknij ikonkę dźwięku w ramce po prawej stronie artykułu.

(kd)

Czytaj także

Gotujemy i... smakujemy!

Ostatnia aktualizacja: 26.04.2011 01:00
Mamy nadzieję, że minione świąteczne dni tylko rozbudziły Wasze apetyty i najbliższe wieczory bardzo chętnie spędzicie z nami w... kuchni, zapraszamy!
rozwiń zwiń
Czytaj także

"Dzikie gotowanie" - reportaż Eweliny Karpacz-Oboładze

Ostatnia aktualizacja: 17.05.2011 13:03
Wtorek, 17 maja, godzina 18.15, Program 3.
Spotkanie z prowadzącym i uczestnikami "Dzikich warsztatów gotowania"
rozwiń zwiń
Czytaj także

Dość diety, czas zacząć być szczęśliwym

Ostatnia aktualizacja: 09.06.2011 13:59
Podobno, jak mówią nam poradniki, można schudnąć dziesiątki kilogramów "bez wyrzeczeń" i "w kilka tygodni". Tymczasem Michelle May w swojej książce "Jedz to, co kochasz, kochaj to, co jesz" przekonuje, że żadna dieta nie ma sensu.
rozwiń zwiń