Jedz ryby niezagrożone wyginięciem

Ostatnia aktualizacja: 24.01.2014 10:40
Statystyczny Polak zjada rocznie zaledwie 12 kg ryb. To niewiele, jednak, jak zauważa przedstawicielka Greenpeace Polska, moda na jedzenie ryb powoli się odradza. Sięgając po rybę powinniśmy wybierać te gatunki, których połów nie jest destrukcyjny dla środowiska.
Audio
  • Magdalena Figura opowiada o poradniku "Dobra ryba" (Czwórka/Poranek OnLine)
Jedz ryby niezagrożone wyginięciem
Foto: Glow Images/East News

Od 2008 rok Greenpeace Polska prowadzi ranking detalistów sprzedających ryby. Badaniu podlegają supermarkety i hipermarkety, gdzie sprawdzane jest to, jak dany sprzedawca podchodzi do sprawy pozyskiwania ryb i produktów rybnych. W tym roku rankingowi towarzyszy poradnik "Dobra ryba", z którego konsumenci mogą się dowiedzieć, po które ryby sięgnąć podczas zakupów. Poradnik można pobrać bezpłatnie ze strony organizacji.
- Te 5 lat, od kiedy pracujemy z detalistami, pokazuje, że można wprowadzać zmiany, jeśli tylko się chce - mówi Magdalena Figura, koordynatorka projektu "Morza i oceany" Greenpeace Polska. - Na półkach mogą pojawiać się dobre ryby, a nie tylko ryby tanie czy bez ości - dodaje.
Część gatunków ryb, które pojawiają się w niektórych sklepach, to gatunki zagrożone wyginięciem. A wiele łowisk, obszarów na których prowadzi się połowy, też jest silnie przetrzebiona. Ryby, którym grozi wyginięcie, powinny na pewien czas zniknąć z półek, przynajmniej do czasu, gdy odbuduje się ich populacja.
- Stworzyliśmy tzw. czerwoną listę, na niej wskazujemy dokładnie, jakie gatunki są wg nas zagrożone lub ich połowy albo hodowla są destrukcyjne dla środowiska - wyjaśnia gość "Poranka OnLine".

Magdalena Figura podkreśla, że aby jeść dobre ryby należy sięgać nie tylko po gatunki, które nam smakują, ale dbać też o lokalne rybołówstwo.

(pj/ac)

Zobacz więcej na temat: Czwórka żywność
Czytaj także

Nie wymagamy, więc dostajemy żywność drugiej jakości?

Ostatnia aktualizacja: 16.12.2013 10:50
- Konsument powinien być bardzo dobrze poinformowany co je, ile je i jaki skład ma ta żywność, produkt który spożywa - mówią specjaliści. A jak to wygląda w praktyce sprawdzała Ewelina Grygiel.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Kooperatywy spożywcze pomagają w zdrowym życiu

Ostatnia aktualizacja: 02.01.2014 15:40
Kupić taniej, jeść smaczniej, żyć zdrowiej - tak w skrócie można opisać cel działalności kooperatyw spożwyczych. Na czym one polegają?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jesz za dużo białka? To może mieć poważne konsekwencje

Ostatnia aktualizacja: 10.01.2014 11:02
Jemy bardzo dużo białka. Specjaliści twierdzą, że nawet dwa razy tyle, ile nam potrzeba. Warto zatem pomyśleć czy nie zrezygnować z części mięsnych posiłków.
rozwiń zwiń