Święto piwa nad Wisłą

Ostatnia aktualizacja: 10.09.2010 09:11
Profesjonalia Piwowarów i Barmanów to niebywała okazja, by zobaczyć zawodowe pokazy barmańskie i wziąć udział w degustacji najróżniejszych gatunków złotego trunku.
Audio
  • Goście "Magazynu" o Profesjonaliach Piwowarów i Barmanów

10 i 11 września w Kazimierzu Dolnym nad Wisłą będzie miało miejsce wyjątkowo piwne wydarzenie. Profesjonalia Piwowarów i Barmanów to największe w kraju święto piwa i chmielu. Festiwal nie bez powodu odbywa się we wrześniu. Właśnie wtedy kończą się coroczne zbiory chmielu. Gośćmi Justyny Dżbik byli organizatorka festiwalu Ewa Danielak i piwowar, degustator piwa, ekspert od sensorycznej oceny tego trunku Rafał Kowalczyk. W "Magazynie" opowiadali m. in. o odpowiednim serwowaniu piwa i Wielkim Finale konkursu na najlepszego Piwowara i Barmana.

Atrakcją festiwalu jest wystawa "Interaktywny browar". Przedstawia ona proces warzenia piwa od momentu zebrania chmielu do czasu powstania gotowego produktu. W programie znajdują się m.in. spotkania ze światowymi autorytetami piwnymi i warsztaty, na których młodzi adepci sztuki barmańskiej i piwowarzy mogą nauczyć się nowych umiejętności i zdobyć cenne certyfikaty. Organizatorzy proponują ponadto występ Kabaretu Moralnego Niepokoju, pokaz teatru cieni i wariacje kulinarne Roberta Makłowicza.

Okazuje się, że istnieją określone zasady podawania złotego trunku. - Rzadko zdarza się, by piwo było zaserwowane w sposób prawidłowy – ubolewa Rafał Kowalczyk. Piwowar podkreśla, że aby zachować jego najwyższą jakość należy korzystać z szkła przeznaczonego do danego gatunku piwa (w zależności od chmielu) i pamiętać, by dokładnie wyczyścić szklankę, gdyż nawet najmniejsza ilość tłuszczu niekorzystnie wpływa na pianę. Ewa Danielak podkreśla, że piana daje nie tylko walory wizualne, ale i zapobiega utlenianiu się piwa. Smak trunku podlega głównej ocenie degustatora. – Oceniamy związki występujące w piwie i goryczkę, która jest unikalna i niepowtarzalna – wyjaśnia ekspert od sensorycznej oceny tego napoju Rafał Kowalczyk.

Podczas festiwalu poznamy zwycięzców ogólnopolskiego konkursu na najlepszego Barmana i Piwowara w Polsce, do którego eliminacje rozpoczęły się już maju. Wielki Finał w Kazimierzu Dolnym wyłoni dwóch profesjonalistów, którzy najlepiej zdali testy wiedzy i sprawdziany praktyczne.

ap

Czytaj także

Rozjemca do wynajęcia

Ostatnia aktualizacja: 09.09.2010 12:24
Umiejętność analizowania sytuacji i wyciągania wniosków to podstawowe atuty mediatora, który może pomóc zwaśnionym stronom w osiągnięciu porozumienia.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Awangarda we Wrocławiu

Ostatnia aktualizacja: 09.09.2010 11:30
Koncerty, spektakle, pokazy tańca współczesnego - to główne atrakcje Avant Art Festiwal.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Zielonogórski "Poranek"

Ostatnia aktualizacja: 10.09.2010 11:35
Rzeźba Bachusa, trasy turystyczne, winobranie, obserwatorium astronomiczne, tor kartingowy i ogród botaniczny – takie i inne atrakcje czekają w Zielonej Górze, gdzie wybraliśmy się w ramach akcji "Czwórka w wielkim mieście".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Przepis na dobrą nalewkę

Ostatnia aktualizacja: 12.09.2010 10:00
Polacy są europejską potęgą w produkcji alkoholowych wyciągów z owoców, korzeni, kwiatów i ziół.
rozwiń zwiń