- Gdy cię zaczepiają, nie patrz na nich, i nie uśmiechaj się do nich, odpada też zakładanie miniówek – radził wszystkim dziewczynom wybierającym się do Turcji, gość audycji "4 do 4". Katarzyna Kosińska życiu Turków przyglądała się przez prawie pół roku i ze swojego pobytu w Stambule wywiozła jak najlepsze wspomnienia.
- Turcy, to bardzo mili ludzie, a w ich stolicy trudno się nie zakochać – opowiadała. – Stambuł jest jedynym miastem na świecie, które leży na dwóch kontynentach i jednocześnie jest przedzielone morzem.
Wbrew temu, co możemy przeczytać na wielu szyldach polskich budek z kebabem, odwołujących się nazwą do tej metropolii, Stambuł nie jest tureckim centrum tej potrawy, zaś tureckie kebaby, nie przypominają tych nadwiślańskich.
- Ojczyzną kebabów jest Adana. Kebab z Adany różni się znacznie od tego, co znamy u nas. Nie jest on podawany z sosami, za to prawie zawsze możemy w nim znaleźć frytki - opowiadała Kosińska.
Więcej na temat Turcji i miejsc godnych odwiedzenia w Stambule, niekoniecznie tych najbardziej znanych, dowiesz się słuchając nagrania audycji.
bch