Mrożona kawa - wybierz ulubioną i zacznij z nią dzień
Za oknem jest coraz cieplej, więc mrożona kawa dla wielu staje się codziennym przysmakiem. Jak ją przyrządzić? - Najprościej dodać dwie kostki lodu, dolewamy mleko i espresso. Wyjdzie nam klasyczna kawa latte mrożona - mówił Łukasz Mitura, wicemistrz Polski baristów i certyfikowany sędzia. - Możemy ją też zblendować i dodać syrop smakowy, na przykład karmel bądź czekoladę, co także świetnie będzie się komponować.
05:44 _PR4_AAC 2021_05_29-10-13-43.mp3 Przepisy na pyszną mrożoną kawę - zdradza Łukasz Mitura (Sobotologia/Czwórka)
Możemy przygotować także kawę mrożoną typu "mochito" - to ciekawe połączenia smakowe bez dodatku alkoholu. - Dodajemy to samo co do zwykłego mochito, czyli limonkę, miętę, brązowy cukier i wodę gazowaną. Jednak zamiast rumu wlewamy espresso, wychodzi naprawdę wyśmienicie - tłumaczył Łukasz Mitura.
Zobacz także:
Kawy blendowane to najczęściej kawy frappe. - Jeśli chcemy przygotować dobrą kawę na zimno warto użyć tej prawdziwej, z ekspresu, czy z kawiarki. Unikajmy wszystkich kaw z proszku, bo różnica w smaku będzie odczuwalna - podkreślał Łukasz Mitura. -Przygotowaną kawę warto włożyć do lodówki na kilka godzin, albo nawet całą noc i podać rano na kościach lodu, by mogła nas fajnie pobudzać.
Zobacz także:
Ostatnio w sieci rządziła Dalgona Coffee, czyli kawa rozpuszczalna z dodatkiem wody i cukru. Napój inspirowany jest koreańskimi słodyczami Dalgona Candy, które przypominają toffi. - Używamy trzech dużych łyżek kawy rozpuszczalnej, trzech łyżek wody i trzech łyżek cukru. To kawa bardzo słodka i intensywna, swoisty krem kawowy, który dobrze jest podać w szklance z kostkami lodu, mlekiem - mówił...
Sprawdź także:
Warto też latem przyrządzić kawę z lodami. - Do filiżankę wkładamy porcję ulubionych lodów, na przykład waniliowych albo czekoladowych. Polewamy je świeżo zaparzonym espresso. Lody rozpuszczają się, co sprawia, że kawa nabiera ciekawego smaku - mówił ekspert.
***