Hałas zabija - chroń swoje uszy i zdrowie
- Insulinooporność to stan, kiedy nasze tkanki są oporne na insulinę oporne, mamy obniżoną wrażliwość tych tkanek - mówi dietetyk Anna Reguła. - Insulina to taki hormon, który reguluje nam stężenie glukozy we krwi, odpowiada za jej wnikanie do komórek. Przy insulinooporności, z racji tego, że komórki naszego ciała nie są w stanie zareagować na insulinę, dochodzi do zaburzeń gospodarki węglowodanami - dodaje.
03:29 czwórka stacja nauka 12.10.2020 insulinooporność.mp3 Czym jest insulinooporność wyjaśnia dietetyk Anna Reguła (Stacja Nauka/Czwórka)
Czytaj także:
Wszystko o zdrowiu i szczęściu stóp
Jeśli nie mamy energii, jesteśmy zmęczeni, senni, mamy większy apetyt na słodkie przekąski to możemy skierować swe kroki na badania. O insulinooporności może też świadczyć wyższy poziom glukozy we krwi, podwyższony poziom cholesterolu, szybki wzrost masy ciała, wzrost tkanki tłuszczowej zwłaszcza na brzuchu, obniżony nastrój, częste rozdrażnienia, a nawet nadciśnienie.
- Insulinoopornosć często jest przypisywana osobom mającym problemy z nadwagą - mówi specjalistka. - To zaburzenie może się też pojawiać u osób szczupłych. Ogromne znaczenie mają badania profilaktyczne. np. poziom glukozy badany na czczo - dodaje.
Dietetyk podkreśla jednak, że to zaburzenie nie utrudnia odchudzania, nie jest blokerem tego procesu. Przy insulinooporności spada nam spontaniczna aktywność, "przykuwa" nas do kanapy, ale mobilizując się do aktywności proces chudnięcia nie będzie zaburzany czy hamowany.
***
Tytuł audycji: Stacja Nauka
Prowadzi: Patryk Kuniszewicz
Materiał przygotowała: Agata Nowotnik
Data emisji: 12.10.2020
Godzina emisji: 12.43
pj