Młody jęczmień, chlorofil w płynie - cudowne suplementy diety, superżywność - na tych hasłach budowane są całe kampanie reklamowe, ale jak podkreśla dr Paweł Jedynak z Wydziału Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii Uniwersytetu Jagiellońskiego, kompletnie nie mają one sensu. - Najłatwiej odwołać się do tego, że produkty te są zdrowe i naturalne. Ale w praktyce zielony barwnik, chlorofil, nie wchłania się w ludzkim organizmie, więc nie ma jak na niego wpływać. Już w żołądku zaczyna się trawić i rozpadać. Nawet jeśli jakoś dostanie się częściowo do krwiobiegu, chroni nas przed nim jeszcze wątroba, która bardzo szybko usuwa tego typu substancje - zaznaczał ekspert. - Mówienie, że mamy pić chlorofil, jest więc pozbawione sensu.
Dodatkowym argumentem producentów, który ma zachęcić klientów do spożywania chlorofilu, są liczne publikacje naukowe, na które powołują się sprzedawcy. - Przeciętny konsument zwykle nie sprawdza i nie analizuje, o co tak naprawdę w tych publikacjach chodzi - zaznaczał gość Czwórki. - Tymczasem to błąd. Bo mogą one dotyczyć na przykład wykorzystywania toksycznych własności chlorofilu, poddawanego dootrzewnowo albo bezpośrednio jako zastrzyk do krwi w terapii fotodynamicznej nowotworów. Taki związek pochłania światło i tkanki, które go zawierają, bardzo łatwo ulegają poparzeniom pod wpływem światła. Naświetlamy określoną partię ciała, w ten sposób można się ich pozbyć, ale to coś zupełnie innego niż jedzenie sałaty czy spożywanie chlorofilu w tabletkach - mówił ekspert.
05:04 _PR4_AAC 2023_05_12-12-13-07.mp3 O tym, czy warto jeść chlorofil, opowiada dr Paweł Jedynak (Stacja Nauka/Czwórka)
Dlatego ważna jest edukacja. - Bądźmy mądrzy i analizujmy, bo weryfikowanie informacji nic nas nie kosztuje, w przeciwieństwie do środków, które musimy wydać na zakup takich suplementów - zaznaczał dr Paweł Jedynak. Na szczęście, jak podkreślał, tabletki, zawierające sproszkowaną trawę w zasadzie nie mogą nam zaszkodzić. - Chlorofil szybko się rozkłada, chyba że spożyjemy go bardzo dużo. Pamiętajmy, że trawa to także błonnik, więc po prostu zatka nam jelita, a potem zmusi je do intensywnej pracy - mówił gość Czwórki. - Nasz organizm chroni nas więc przed jedzeniem substancji, które nie zawsze są dla nas przeznaczone.
***
Tytuł audycji: Stacja Nauka
Prowadzi: Oliwia Krettek
Gość: Paweł Jedynak z Wydziału Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii UJ
Data emisji: 12.05.2023
Godzina emisji: 12.40
kd