Jak fotografować jedzenie? Najpierw wizja, potem aplikacje
Dorosły człowiek może spożyć do 400 miligramów kofeiny na dobę, to 4 kubki porządnej mocnej kawy. Pomysłów na kawy mrożone mamy tyle, że każdą z tych czterech kaw możemy przyrządzić w inny sposób, nawet we własnej kuchni.
05:14 czwórka sobotologia 22.08.2020 kawa.mp3 Przeróżne sposoby na mrożoną kawę poleca Kinga Walczak, baristka z kawiarni Kofeina (Sobotologia/Czwórka)
Orzeźwienie o poranku
- Dzień fajnie jest rozpocząć kawą z tonikiem - poleca Kinga Walczak, baristka z kawiarni Kofeina. - Tonic espresso z dodatkiem pomarańczy albo cytryny to jest coś niesamowitego, orzeźwiającego i każdemu mogę to polecić. Wystarczy, że będziemy mieli w domu, lód, tonik i kawę. Wrzucamy do szklanki lód, zalewamy tonikiem, zostawiamy trochę miejsca by zmieściło się espresso, dorzucamy pomarańczę, cytrynkę - co komu bardziej pasuje i zalewamy espresso - mieszamy i mamy oszałamiający efekt - wyjaśnia.
Klasyk z lodami
Z latem jeszcze bardziej kojarzą nam się kawy z lodami. Kinga Walczak poleca ice late. - Wlewamy mleko, dodajemy kostki lodu, możemy też dodać lody, wlewamy espresso, możemy dodać syrop smakowy - wymienia. - Możemy pójść w opcję na słodko, dodając syrop czekoladowy. Możemy też zrobić frappe, czyli tę samą opcję, którą mamy w ice late, ale jest to kawa zblendowana - poleca.
Wybór syropów smakowych jest ogromny - nasza kawa może smakować orzechami, pralinami, korzennymi smakami, a nawet miętą.
Ciekawą propozycją jest też espresso na lodach, czyli kulka lodów waniliowych zalana filiżanką kawy.
Jeśli jednak nie mamy zbyt wielu produktów w domu, ale ochota na mrożoną kawę jest ogromna, to wystarczy, że do swej ulubionej porannej kawy dorzucimy kostki lodu. Mleczna pianka doda tu też fajnych wrażeń.
Baristka poleca też eksperymentowanie z mlekami roślinnymi. - Kokosowe fajnie podbija smak - zachęca. - Możemy użyć mleka grochowego, owsianego, migdałowego, w nim mamy dużą zawartość ryżu, ale posmak migdałowy pozostaje - dodaje.
Posłuchaj także:
Całkowicie zimny hit
Wśród mrożonych kaw na szczyt ostatnio pnie się cold brew. - To kawa, którą się maceruje na zimno od 9 do 15 godzin - wyjaśnia rozmówczyni Agaty Nowotnik. - Taka najfajniejsza opcja to 12 godzin macerowana. Kawa ma wtedy dużą zawartość kofeiny, jest gładka, czuć wszystkie profile smakowe- zachęca do próbowania.
Według Kingi Walczak cold brew to jedna z najłatwiejszych kaw. Wystarczy kawa i woda. Odmierzamy 6-7 gramów kawy na 100 mililitrów wody. Zwykle przygotowujemy litr napoju. Zmieloną kawę zalewamy wodą i wstawiamy na 12 godzin do lodówki. Rano czeka na nas pyszny napój, tylko musimy go jeszcze odcedzić.
***
Tytuł audycji: Sobotologia
Prowadzi: Patryk Kuniszewicz
Materiał: Agaty Nowotnik
Data emisji: 22.08.2020
Godzina emisji: 09:14
pj