Zamień olej na lepszy. Zrezygnuj z rafinowanego!

Ostatnia aktualizacja: 23.03.2021 14:56
Coraz więcej badań wskazuje na to, że konsumpcja przemysłowych olejów ma znaczący i negatywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. W diecie wielu osób znajduje się niebezpieczny olej, ale też składnik wielu produktów: rafinowany olej roślinny. 
Olej ryżowy
Olej ryżowyFoto: 826A IA/Shutterstock

podjadanie lodówka 1200 free
Ozon wyczyści jedzenie w naszej lodówce?

Rafinacja to złożony proces, który istotnie rzutuje na trwałość i wartość odżywczą oleju. Ewa Stefaniuk, ekspert z firmy Moc Soków zwraca uwagę na skomplikowanie procesu rafinacji. 


Posłuchaj
04:09 czwórka stacja nauka 23.03.2021.mp3 Czym jest rafinacja i jakie oleje wybierać - wyjaśnia Ewa Stefaniuk, ekspert z firmy Moc Soków (Stacja Nauka/Czwórka)

 

- Oleje roślinne rafinowane pozyskiwane są z różnych części roślin, owoców, pestek, kiełków, etc., które zostały poddane procesowi rafinacji czyli oczyszczaniu - mówi specjalistka. - Podczas tej obróbki oleje rafinowane tracą swoją wartość odżywczą i walory organoleptyczne: smak i zapach, ale są odporne na wysokie temperatury - to przez niektórych uważane jest za walor - dodaje. 

Oleje rafinowane są produktami wysokoprzetworzonymi. W wyniku procesu rafinacji oleje zostają wyjałowione z wartościowych składników.

Posłuchaj także:

- Proces rafinacji odbywa się w dwóch etapach: najpierw pozyskujemy olej z pierwszego  tłoczenia i wytłoki - mówi rozmówczyni Ady Janiszewskiej. - Na bazie tych wytłoków następuje rafinacja oleju (również podzielona na etapy) - podgrzanie, odśluzowanie - proces z udziałem kwasu fosforowego i wysokiej temperatury. Tutaj zostają usunięte fosfolipidy , które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, składniki białkowe, chlorofil, wapń, magnez, żelazo, miedź. Kolejnym etapem jest odkwaszanie czyli usuwamy wolne kwasy tłuszczowe poprzez dodatek ługu sodowego. Kolejny etap to bielenie czyli proces, w którym olej poddawany jest oddziaływaniu substancji absorbujących, jak ziemia bieląca, krzemowa, węgiel aktywny czy tlenek glinu w temperaturze około 90 stopni C. Zachodzi zjawisko utleniania i izomeracji, na skutek którego powstają niebezpieczne dla naszego zdrowia tłuszcze trans. Następny etap to odwanianie - usuwamy związki smakowo-zapachowe poprzez destylację parą wodną w 200-300 stopniach C - opisuje. 

Tak powstały produkt pozbawiony jest chlorofilu, witaminy E, betakarotenu, żelaza, wapnia, magnezu i fosforu. Podczas procesu rafinacji mamy do czynienia z wysokimi temperaturami.
- W takich temperaturach nienasycone kwasy tłuszczowe przekształcają się w tłuszcze trans, a te niekorzystnie wpływają na nasze zdrowie, podwyższają poziom szkodliwego dla zdrowia cholesterolu - podkreśla Ewa Stefaniuk. 

Niestety oleje rafinowane mogą być jednym z powodów miażdżycy, prowadzić do niedokrwienia mięśnia sercowego, zwiększenia masy naszego ciała, co może prowadzić do cukrzycy typu II i chorób układów krążenia. 

Oleje rafinowane bardzo łatwo rozpoznać - to te pozbawione smaku i zapachu. Warto je porzucić na rzecz tych tłoczonych na zimo. 

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Materiał: Ada Janiszewska

Data emisji: 23.03.2021

Godzina emisji: 12.45

pj

Czytaj także

Układ odpornościowy - co trzeba o nim wiedzieć w czasie pandemii

Ostatnia aktualizacja: 23.02.2021 16:00
W czasie pandemii koronawirusa sporo mówi się o odporności organizmu i o tym, jak ją wspierać. Sprawdzamy, co to jest układ immunologiczny, jak budujemy naszą odporność i czy zawsze robimy to właściwie.    
rozwiń zwiń
Czytaj także

Zielona herbata - dla zdrowia, urody i na nowotwory

Ostatnia aktualizacja: 08.03.2021 16:00
Zielona herbata pobudza równie dobrze jak kawa, wpływa pozytywnie na koncentrację, w dodatku może być naszym eliksirem młodości. Nowe badania sugerują również, że przeciwutleniacz, który znajduje się w zielonej herbacie, zwiększa poziom ważnego białka przeciwnowotworowego, znanego jako "strażnik genomu".
rozwiń zwiń