Nie marnuj żywności - w święta i po świętach
Wykorzystanie zasobów naturalnych, stosowanie chemii w produkcji żywności, nieekologiczny transport, a także nadmiar wytwarzanego jedzenia - to główne przyczyny tego stanu rzeczy. Jak przekonywała Justyna Szczepanik niewielu z nas ma także świadomość, że zakupy spożywcze robimy na wyrost. - Chodzi m.in. o promocje typu "kup 2 produkty, a trzeci dostaniesz gratis". Wiemy, że nie zjemy takiej ilości pokarmu, ale i tak go kupujemy - mówiła ekspertka. Zaś jak tłumaczyła Anna Ogniewska, dla naszej planety koszty takiej beztroski są olbrzymie.
Jak poradzić sobie z tym, co nam zostało po zakupowym szaleństwie, z kim się podzielić, jak mądrze na przyszłość gospodarować pieniędzmi i znaleźć sposób na ograniczenie marnowania żywności? O tym w nagraniu rozmowy ze studia Czwórki.
***
Tytuł audycji: Czat Czwórki
Prowadzi: Piotr Firan
Materiał przygotowała: Weronika Puszkar
Goście: Dorota Napiórkowska (specjalistka Polskich Banków Żywności), Justyna Szczepanik (Koalicja Klimatyczna), Anna Ogniewska (Greenpeace Polska)
Data emisji: 27.12.2018
Godzina emisji: 15.07
kd