Im wyższa opłata, tym bardziej widoczne efekty
Opłata od cukru istnieje już w Stanach Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii, na Węgrzech, Estonii, Katalonii czy Francji. W każdym z tych krajów obowiązuje on na nieco innych zasadach, najlepiej sprawdza się w Stanach, gdzie opłata jest najwyższa. Jak wyjaśniała dietetyk Magdalena Czyrynda-Koleda, w niektórych krajach jego wysokość uzależniona jest od ilości szkodliwych substancji.
Nie zmienimy swoich nawyków bez odpowiedniej edukacji
Zdaniem dr Dawida Piekarza z Instytutu Staszica powinniśmy zastanowić się, czy tzw. podatek od cukru rzeczywiście zniechęci do kupowania napojów wysoko słodzonych. - Jest to czynnik, który w pewien sposób wpływa na wybory konsumenckie, ale nie działa na masową wyobraźnię, jeśli nie jest w żaden sposób poparty edukacją i działaniami, które zachęcają do prowadzenia zdrowego stylu życia - komentował. Ekspert zwracał też uwagę na to, że opłatą, o której mowa w ustawie objęte są tylko nieliczne produkty. - Nie powinniśmy się śpieszyć z wprowadzaniem tej regulacji. Przepisy powinny być sformułowane w taki sposób, by doszło do realnej zmiany - dodawał.
Na "podatku" może ucierpieć nie tylko nasz portfel, ale i zdrowie
Jest także druga strona tego medalu. Przedsiębiorcy obawiają się, że taka opłata w dłuższej perspektywie źle wpłynie na konsumentów. - Ceny rosną, a część z nich deklaruje, że mimo wzrostu nadal będzie kupowała te produkty lub rozważają zmianę na tańsze zamienniki gorszej jakości. Ucierpią więc nie tylko portfele, ale i nasze zdrowie - mówił Arkadiusz Grądkowski, ekspert Konfederacji Lewiatan. - Idea jest może słuszna, ale brakuje jej pogłębionej pracy ekspertów i konsultacji społecznej - puentował dr Dawid Piekarz.
Jak skonstruowana jest opłata cukrowa? Dlaczego zdaniem ekspertów jest demotywująca dla producentów? Na co zostaną przekazane pieniądze z tego "podatku"? O tym w nagraniu.
***
Tytuł audycji: Czat Czwórki
Prowadzi: Piotr Firan
Goście: Magdalena Czyrynda- Koleda (dietetyk); dr Dawid Piekarz (Instytut Staszica), Arkadiusz Grądkowski (ekspert Konfederacji Lewiatan), Grzegorz Kostelecki (Polskie Towarzystwo Dietetyki)
Data emisji: 29.01.2020
Godzina emisji: 15.10
ac