Czy wiesz, co zamawiasz w restauracji?

Ostatnia aktualizacja: 14.07.2020 13:22
Czy restauracje oszukują klientów, a baranina, którą zamawiamy tak naprawdę może być "zwykłym" drobiem? 
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock.com

Jak wynika z kontroli przeprowadzonej przez Inspekcję Handlową w czasie wakacji w ubiegłym roku, to się zdarza. Porcje bywają mniejsze często o 1/3 od obiecanych, a produkty użyte do przygotowania posiłków nie są najlepszej jakości. Czy jakość jedzenia w restauracjach idzie w parze z ceną? O tym w pierwszej godzinie audycji. 

Zaprosimy także na "Literaturę w Czwórce" -"Sekretne życie zwierząt" czyta autor, Andrzej Kruszewicz.

Po godz. 16.05 wybierzemy się do Izraela. Żyją tu przedstawiciele kilku religii - judaizmu, chrześcijaństwa i islamu. Chociaż często słyszymy, że nie jest to do końca bezpieczne państwo, ludzie, którzy tam podróżują, myślą zupełnie inaczej. Jedną z wielbicielek Izraela jest Sylwia Borowska, autorka bloga Polka w Izraelu i książki „Sekret. Historie ludzi, którzy odkryli swoje żydowskie pochodzenie”. Porozmawiamy o różnorodności widocznej na izraelskich ulicach, o rozmaitości kuchni i o tym, czym zajmują się kobiety w rodzinach ortodoksyjnych. 

W audycji także sprawdzimy, jak reagować, gdy na ulicy spotkamy dzikie, ranne zwierzę. 

ZOBACZ TAKŻE Ranne zwierzę na drodze. Jak reagować? >>>

***

Na audycję "Czat Czwórki" w środę (15.07) po godz. 15.05 zaprasza Piotr Firan.

kd

Czytaj także

Zawód: kelner. Jakie kompetencje trzeba posiadać w tej pracy?

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2020 17:29
Pojawiają się jeszcze przed godzinami otwarcia restauracji przygotowując salę do przyjęcia gości. Porządkują stoliki, polerują zastawę sprawdzają czystość pomieszczeń, dbając o komfort gości, których mają obsłużyć. Jak wygląda praca kelnera od kuchni i kto sprawdzi się w niej najlepiej?
rozwiń zwiń