Czy dla Ziemi jest nadzieja? Czy lód jest ważny?

Ostatnia aktualizacja: 28.12.2020 08:41
Stan lodowców zatrważa naukowców od kilku lat. Dlaczego lód jest taki ważny dla naszej planety - zapytamy ekspertów. 
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Michael Zech Fotografie/Shutterstock

Dr Jakub Małecki jest glacjologiem. Bada zachowania lodowców i ich stan. W książce "Początek końca. Rozmowy o lodzie i zmianie klimatu" razem z Julitą Mańczak szukają odpowiedzi na pytania dlaczego lód jest ważny? Co nas właściwie obchodzi topnienie lodowców, skoro znajdują się gdzieś daleko na biegunach? A może to wszystko naturalne procesy i nie ma co panikować?

Czytaj także:

Autorzy książki Początek Końca. "Rozmowy o lodzie i zmianie klimatu" będą gośćmi Piotra Firana. 

W audycji sprawdzimy też jak wyglądają przygotowania do sylwestra i karnawału w Wenezueli.

Z Mateuszem Waligórą, podróżnikiem wyruszymy w podróż Szlakiem Wisły. Podróżnik wyspecjalizował się w wyczynowych wyprawach do miejsc, do których dociera niewielu. Przejechał rowerem Andy, zdobył piechotą pustynię solną w Boliwii i najtrudniejszą wytyczoną drogę na Ziemi – Canning Stock Route w Australii. Gdyby nie pandemia, pewnie dalej szukalibyśmy go w najdalszych zakątkach świata. Ale świat się bardzo skurczył i okazało się, że niezwykłe podróże można odbywać też na własnym podwórku. Stąd pomysł na projekt "Szlakiem Wisły".

***

Na audycję z cyklu "Czat Czwórki" we wtorek (29.12) o godzinie 15.05 zaprasza Piotr Firan

pj

 

Zobacz więcej na temat: Czwórka ekologia
Czytaj także

Mięso z bioreaktora. "Bez cierpienia zwierząt, z dodatkiem roślin"

Ostatnia aktualizacja: 18.12.2020 18:50
Amerykański start-up Eat Just, który promuje roślinne alternatywy dla zwierzęcego białka otrzymał zgodę Agencji ds. Żywności w Singapurze na sprzedaż swoich produktów na tamtejszym rynku. Dzięki temu już wkrótce w singapurskich restauracjach będzie można zjeść mięso z kurczaka, które nie pochodzi z uboju zwierząt.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jak kupować ryby mądrze? "Nie wszystkie należy jeść"

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2020 15:36
- Czytanie certyfikatów na opakowaniach ryb to najprostszy sposób na to, by sprawdzić, czy były one hodowane i poławiane bez szkody dla środowiska - tłumaczyła Joanna Ornoch z MSC Polska. 
rozwiń zwiń