Bezpieczeństwo latem - wakacyjne ślady zostawione w sieci

Ostatnia aktualizacja: 02.08.2021 08:58
Niezależnie od tego czy spędzamy wakacje blisko czy daleko od domu, częśto chwalimy się w sieci tym, gdzie i z kim odpoczywamy, co jemy, czym podróżujemy. Jak wykorzystują te informacje przestępcy?
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock

shutterstock cyberbezpieczeństwo haker atak internet 1200.jpg
Bezpieczeństwo w sieci - jak o nie zadbać?

Z internetu w Polsce korzysta 31,97 mln ludzi, a portali społecznościowych używa aż 25,9 mln osób - jakie dane pozostaną w sieci po naszych wakacjach? Kto może wykorzystać tę wiedzę w niekorzystny dla nas sposób? O tym porozmawiamy z ekspertami w pierwszej godzinie audycji.

Posłuchaj także:

W Dniu Arbuza sprawdzimy, dlaczego warto jeść tych owoców jak najwięcej. Arbuz zawiera likopen, wyjątkowy antyoksydant i cytrulinę, która stymuluje odporność. Przeszkadzają nam zwykle w jego jedzeniu pestki, ale one także są źródłem cennych substancji: aminokwasów i tryptofanu. Arbuzy uprawia się już z powodzeniem w Polsce. Powiemy także o tym, jak w Dubaju steruje się pogodą. Narodowe Centrum Meteorologii w Zjednoczonych Emiratach Arabskich zdecydowało się więc skorzystać z technologii "zasiewania chmur", by wywołać ulewne deszcze.

Zobacz także:

W drugiej godzinie audycji zajrzymy do Tokio. Japonia urzeka specyficzną architekturą, wielopoziomowymi trójkątnymi dachami, uliczną kuchnią i anime. Główną religią jest buddyzm, shinto, a wejście do jednej ze świątyń to obowiązkowy punkt programu podczas wycieczki do tego kraju. Czy jest coś czego o Japonii nie wie jeszcze Natalia Kitamura?

***

Na audycję "Czat Czwórki" w poniedziałek (03.08) o godzinie 15.05 zaprasza Piotr Firan.

kd

Czytaj także

Jesteśmy w Kątach Rybackich na Mistrzostwach Polski w Ratownictwie Morskim

Ostatnia aktualizacja: 01.08.2020 12:00
Nasi dziennikarze są w Kątach Rybackich. To tam w ten weekend rozgrywane są Mistrzostwa Polski w Ratownictwie Morskim. Czwórka objęła to wydarzenie swoim patronatem.
rozwiń zwiń