Kolejnym kryterium jest cena, ale to nie zawsze jest dobry "doradca". - W przypadku żywności tańszy nie zawsze oznacza równie dobry. Zanim podejmiemy decyzję, warto też sprawdzić skład takiego produktu. Jeżeli w szynce, którą chcemy kupić, bo jest tania, na pierwszym miejscu nie jest wymienione mięso, to mamy do czynienia z wyrobem szynkopodobnym, który może nam nie smakować i którego nie zjemy w całości - wyjaśnia Andrzej Gantner.
Zaproszeni do studia goście wymieniają także kraje Europy, które rozsmakowały się w poslkiej żywności i opowiadają o najważniejszych atutach polskich produktów. Zdradzamy też, dlaczego w nauce nie istnieje termin "zdrowa żywność".
***
Tytuł audycji: Czat Czwórki
Prowadzi: Piotr Firan
Przygotował: Jakub Jamrozek
Goście: prof. Krystyna Gutkowska (Wydział Nauki, Żywności i Konsumpcji SGGW), Andrzej Gantner (dyr. Polskiej Federacji Producentów Żywności)
Data emisji: 25.08.2016
Godzina emisji: 15.05
kul/mg