Weganizm rośnie w siłę. "Dzieci pokolenia Z będą w stu procentach weganami"?
Nowe badania pokazują, że dużo jedzenia ląduje w naszych koszach. Przez to w każdej rodzinie w Polsce nawet kilkanaście tysięcy złotych co roku trafia do śmieci.
04:02 czwórka pierwsze słyszę 30.12.2020.mp3 Ile żywności wyrzucamy do kosza - badania komentuje Dorota Jezierska, wiceprezeska Federacji Polskich Banków Żywności (Czwórka/Pierwsze słyszę)
- W naszym badaniu wyszło nam, że tygodniowo w każdym polskim domu, w każdej przebadanej rodzinie, wyrzuca się do śmietnika 3,9 kilograma żywności - mówi Dorota Jezierska, wiceprezeska Federacji Polskich Banków Żywności. - Ze sklepu przynosimy 3 torby z zakupami - jedna z nich ląduje w śmietniku. Rodzina liczy przeciętnie 4 osoby, czyli każda z nich wyrzuca około kilograma jedzenia tygodniowo. To szokujące - ocenia.
Z badań wynika, że 42 procent respondentów nie sprawdza terminu przydatności do spożycia podczas robienia zakupów. 29 procent nie planuje posiłków przed zakupami, a 27 procent kupuje dane produkty, nie pamiętając, że znajdują się już one w ich lodówce.
- Kupujemy za dużo, nie umiemy przechowywać, przetwarzać, chodzimy głodni na zakupy - to są te grzechy, które popełniamy odkąd prowadzimy te badania, czyli chwilę po transformacji. Wtedy, kiedy tylko ocet był na półkach to niczego nie marnowaliśmy.
Dorota Jezierska zwraca uwagę, że kiedy weszliśmy do cywilizacji konsumpcyjnej to niestety przejęliśmy wszystkie przywary krajów rozwiniętych. - Gdy patrzyłam na badania holenderskie i nasze to okazuje się, że różnice są znikome - zauważa.
Żywność u nas nie jest dobrem które mamy w poszanowaniu Dorota Jezierska
Nadzieja w pandemii
Specjalistka zauważa, że jest szansa, że nasze podejście do żywności zmieni pandemia. - Badania wykazały, że 78 procent respondentów nie jest zadowolonych ze swych decyzji zakupowych i często ma poczucie winy z powodu ilości marnowanej żywności - mówi rozmówczyni Martyny Ogonek. - Pokazały też, że pozytywny wpływ na niewyrzucanie żywności ma lockdown, który dał do myślenia wielu osobom - dodaje.
Klimatarianizm. Dieta, która może pomóc Ziemi
Wiele osób w Polsce zrobiło ogromne zakupy na początku marca. Te decyzje spowodowały, ze na początku pandemii robiliśmy zakupy rzadziej. Od tamtej pory też więcej planujemy, więcej gotujemy w domu.
- Widzimy, że różne branże się zamykają, ludzie tracą prace - to daje do myślenia, że tę żywność powinniśmy szanować, to są nasze pieniądze, ale też nasze zasoby naturalne - mówi Dorota Jezierska. - Przy takiej pogodzie nikt nam nie powie, że nie ma efektu cieplarnianego, że temperatura się nie podnosi i to co robi człowiek nie ma wpływu na przyrodę. W 2020 roku dużo się rzeczy wydarzyło, które mogą nami wstrząsnąć i mogą nam pozwolić na nowe otwarcie - dodaje.
Europejskie badanie na temat marnowania żywności przeprowadzono w listopadzie 2020 w 11 krajach Europy, na próbie 20 tysięcy osób. W Polsce w badaniu wzięło udział 2000 respondentów.
***
Tytuł audycji: Pierwsze słyszę
Prowadzi: Mateusz Kulik
Materiał: Martyna Ogonek
Data emisji: 30.12.2020
Godzina emisji: 6.15
pj