Podróż śladami Ramenu. Jaki jest rodowód rosołu z Azji?
W tym roku Polska i Japonia obchodzą 100 rocznicę nawiązania stosunków dyplomatycznych. Z tej okazji krytyk filmowy, tłumacz i miłośnik dobrego jedzenia Michał Oleszczyk zabrał nas w podróż po filmowych smakach japońskiego Ramenu.
Ramen trafił do Japonii z Chin w XIX wieku, jednak popularny stał się po II wojnie światowej. Dziś jest jednym z najczęściej spotykanych dań typu fast food.Foto: StockSnap/Pixabay.com
Tytuł |
Podróż śladami Ramenu. Jaki jest rodowód rosołu z Azji? |
Prowadzący |
Beata Kwiatkowska |
Opis |
- Danie przywędrowało do Japonii z Chin pod koniec XIX wieku i bardzo długo funkcjonowało pod nazwą "chińska zupa". Do kultury kulinarnej tego kraju zostało zaadaptowane, dzięki lokalnym modyfikacjom - dodawaniu czerwonego mięsa czy pasty sojowej. Dziś wersji tej zupy jest tyle, ile szefów specjalizujących się w przygotowywaniu Ramenu - opowiadał gość Czwórki i przypominał, że to azjatyckie danie powinniśmy bez zażenowania... siorbać.
- Parująca miska rosołu po zjedzeniu ma wywołać u nas uczucie umami, czyli stan "utulenia" gorącym posiłkiem. Siorbanie pomaga nam też w poradzeniu sobie z długimi pasmami makaronu i uniknięciu oparzenia podniebienia - dodawał.
Skąd wzięła się moda na tę zupę? Który film wypromował ją na świecie? Czy którąś z wersji dania można nazwać tradycyjną i jaki składnik jest w niej najważniejszy? Zapraszamy do wysłuchania nagrania, w którym mówiliśmy także o repertuarze zbliżającego się festiwalu filmowego Transatlantyk w Łodzi.
***
Tytuł audycji: Sztuka jedzenia
Data emisji: 7.07.2019
Godzina emisji: 13.05
ac/pj
|
Goście |
Ola Salwa, Michał Oleszczyk |
Playlista |
|
Tagi |
|