"Autentyczność emocjonalna, poruszenie na granicy melodramatu i parodii, niebywałe oryginalne portrety kobiet" - wymieniał walory twórczości laureata dyrektor festiwalu, Alberto Barbera. Reżyser dziękując za nagrodę powiedział: - Złoty Lew stanie się moją maskotką, razem z dwoma kotami.
Beata Kwiatkowska, wraz ze swoimi gośćmi, z tej okazji postanowiła prześledzić wątki kulinarne z filmów Almodóvara. Reżyser słynie z miłości do jedzenia. Uważa nawet, że hiszpańska tortilla powinna być potrawą międzynarodową, jak pizza czy hamburger. Mariola Wiktor, dziennikarka filmowa miała okazję być na poczęstunku inspirowanym kobiecymi postaciami z obrazów reżysera. Z Beatą Kwiatkowską w swej ocenie "smaku" twórcy skłaniają się do określenia - tradycyjny, jednak podkreślają, że przede wszystkim tajemniczy i smakowity.
Festiwal otworzył film "Prawda"w reżyserii zdobywcy Złotej Palmy w Cannes, Japończyka Hirokazu Koreedy. Wystąpili w nim Catherine Deneuve, Juliette Binoche i Ethan Hawke. Łukasz Muszyński podkreśla znaczenie jedzenia w tym obrazie. - Mam wrażenie, że w filmie Hirokazu Koreedy gotowanie, wspólne, rodzinne gotowanie jest bardzo ważnym elementem i rytuałem - mówi krytyk filmowy. - Akcja rozgrywa się we Francji, ale bohaterowie gotują włoskie dania. Panowie siedzą w kuchni i gotują kolejne dania dla pań -dodaje.
Wątki kulinarne wiążą się też z drugim sezonem serialu "Nowy Papież". Tajemnice tego obrazu, a także ulubione smaki Johna Malkovicha zdradza w rozmowie z Beatą Kwiatkowską dziennikarz filmowy Artur Zaborski.
***
Tytuł audycji: Sztuka jedzenia
Prowadzi: Beata Kwiatkowska
Gość: Mariola Wiktor, Łukasz Muszyńki i Artur Zaborski
Data emisji: 1.09.2019
Godzina emisji: 13.15
pj