Matthew Barney to artysta mieszkający w Nowym Jorku, laureat prestiżowych nagród, m.in. na Documenta w Kassel, Biennale w Wenecji czy San Francisco International Film Festival. W jego kinematograficznej operze (powstałej na kanwie kontrowersyjnej powieści "Starożytne wieczory" Normana Mailera) niczym we śnie, sekretne rytuały doby faraonów mieszają się z historią amerykańskiego przemysłu samochodowego, a plemienne pieśni Indian z eksperymentalną muzyką orkiestrową, skomponowaną przez Jonathana Beplera. - W "River od Fundament" są też wątki kulinarne, zauważa Beata Kwiatkowska. - Ten film, ta opera filmowa jest obrzydliwa i męcząca - ocenia Marta Dymek, autorka bloga Jadłonomia. - "River of Fundament" realizowano 4 lata. Obecny jest w niej wątek gnicia jedzenia. Jedna uczta trwa przez cały czas, jedzenie na stole jest wciąż to samo. Głównym daniem jest tam pieczony świniak, na koniec zostają same żebra, odpadające z nich mięso zjedzone przez muchy i larwy - opowiada.
Okazuje się, że pleśń w naszej kuchni obecna jest od lat. Jak podkreśla Marta Dymek, ta rakotwórcza jest czarna, biała zaś to dobra pleśń, bardzo aromatyczna, spotykamy ją na serach i niekiedy mięsie.
Czy możemy jeść spleśniałe ryby? Gdzie są one przysmakiem? Co to znaczy, że coś jest "dobrze spleśniałe"? Co z jedzeniem i pleśnią ma wspólnego Bjork? A także co możemy wyhodować na spleśniałym ryżu? O tym w nagraniu audycji.
***
Tytuł audycji: Sztuka jedzenia
Prowadzi: Beata Kwiatkowska
Gość: Marta Dymek (autorka bloga Jadłonomia)
Data emisji: 21.10.2018
Godzina emisji: 13.08
pj/kd