Bez pszczół nie byłoby nas
Skarby z ula możemy wykorzystać na przeróżne sposoby. Dodać miodu do potraw, zrobić ozdoby czy świece z pszczelego wosku, zastosować jego dobra w apiterapii. Co ciekawe, aby wytworzyć 1 kg miodu, pszczoły muszą przysiąść około 4 miliony razy na kwiatach lub liściach. Jedna pszczoła w ciągu całego swojego życia produkuje mniej więcej… jedną łyżeczkę miodu. Dlatego miód powinniśmy traktować z szacunkiem.
- Wielu z nas stosuje miód do świątecznych wypieków. Tymczasem w temperaturze powyżej 40 stopni, on zamienia się w cukier, pozostaje jedynie jego aromat - mówi Małgorzata Brendel z Pasieki Edukacyjnej. - My pszczelarze zastanawiamy się czy nie lepiej zastąpić miód w wypiekach np. syropem z agawy, czy syropem klonowym - dodaje.
Łyżka miodu to samo dobro: enzymy, witaminy, mikroelementy , sole mineralne, pyłki Małgorzata Brendel
Karina Rudzka, z Zielarskiego Kącika Kari, przekonuje, że obok naturalnego miodu Ziemia ma też inne dary, z których warto korzystać. Wśród nich wymienia: huby, igliwie (które warto zmieszać z miodem, albo wykorzystać do podpłomyków) czy korę brzozy.
Pretekstu do rozmowy o miodzie i pszczołach w studiu Czwórki dostarczył film "Kraina miodu", wielokrotnie nagradzany dokument, który ma szanse na dwa Oscary. "Kraina miodu" to przepiękny film o dzikim pszczelarstwie, o tym jak współżyć z naturą, żyć za jej pozwoleniem i zgodą na Ziemi.
***
Tytuł audycji: Sztuka jedzenia
Prowadzi: Beata Kwiatkowska
Goście: Karina Rudzka (Zielarski Kącik Kari), Małgorzata Brendel (Pasieka Edukacyjna)
Data emisji: 22.12.2019
Godzina emisji: 13.15
pj/ac