Kuchnia władców. Co jadano na królewskim dworze?
Najbardziej znanym na świecie konsumentem szpinaku jest marynarz Popeye. To jemu Ameryka zawdzięcza wzrost o 33 procent sprzedaży szpinaku w latach 20. XX wieku. Historia szpinakożernego bohatera komiksu, doczekała się ekranizacji, a wokół samej rośliny narosło wiele opowieści o jej niezwykłych właściwościach.
15:14 _PR4_sztuka_jedzenia_all_ 2020_12_20-13-09-43.mp3 W audycji rozmawiamy o właściwościach szpinaku (Sztuka Jedzenia/Czwórka)
Według obiegowej opinii wywar z liści szpinaku miał dużo żelaza, miał stawiać na nogi słabowitych i wzmacniać przewlekle chorych.
- Prawda na temat szpinaku jak zawsze leży po środku, to co wiemy z Popeye, to, że szpinak jest niesamowitym źródłem żelaza i dodaje siły, nie do końca jest prawdą - mówi Gosia Kalemba-Dróżdż. - Tutaj trochę namieszali amerykańscy naukowcy, a mianowicie nie zauważyli, że w podręczniku w którym była informacja o zawartości żelaza w szpinaku wkradł się błąd i w wartościach przecinek został przesunięty o jedną pozycję w prawo. I tak naprawdę wynikało z tego, że szpinak jest tak zasobny w żelazo jak puszka, którą zjadał Popeye.
Źr. YouTube/ FireFacts/ Popeye spinach compilation
Jednak jak na zieloną roślinę, szpinak zawiera żelaza całkiem dużo, bo w 100 jego gramach znajduje się 3,8 mg tego pierwiastka.
- Dodatkowo szpinak zawiera całkiem sporo wapnia, mnóstwo potasu, przyzwoitą ilość witaminy C, sporo kwasu foliowego, oraz witaminę K i prowitaminę A - wylicza gość audycji.
Nie wszyscy jednak lubią tą zieloną roślinę, zwłaszcza przetworzoną. - Powód dla którego nikt nie lubił szpinaku, to fakt, że przyrządzało się go na zieloną, rozgotowaną papkę i trzeba było Popeye, żeby przekonać nas do zielonych warzyw - tłumaczy Gosia Kalemba-Dróżdż.
Czytaj także:
Szpinak najlepiej jeść na surowo i nie poddawać obróbce termicznej, bo jest rewelacyjnym źródłem kwasu foliowego, który jest wrażliwy na temperaturę. - Dzięki koktajlom i zielonym zupom możemy go zjeść całkiem sporo - dodaje gość audycji.
***
Tytuł audycji: Sztuka jedzenia
Prowadzi: Beata Kwiatkowska
Gość: Gosia Kalemba-Dróżdż (autorka książek kulinarnych o dzikich roślinach jadalnych: "Pyszne chwasty", "Jadalne kwiaty")
Data emisji: 20.12.2020
Godzina emisji: 13.15
aw