Koncertowa majówka - #zostańwdomu z Czwórką >>>
W piątkowej "Stacji Nauka" (1.05., godz. 12.05) będzie naukowo, ale i nietypowo, bo zdalnie. W tym roku Święto Pracy będzie niezwykłe. Sprawdzimy, czy dzięki pracy zdalnej jesteśmy efektywniejsi, jakie zawody kompletnie nie istnieją bez zdalnego podejścia? Jakie technologie do pracy online są obecnie wykorzystywane? Przegląd ciekawych wydarzeń naukowych nadchodzącego weekendu.
Sobotę rozpoczniemy od sprawdzenia, co ciekawego będzie działo się w Święto Flagi. W "Sobotologii" (2.05., godz. 9.05) dowiemy się, jak świętuje się w innych krajach i dokonamy przeglądu najlepszych polskich filmów na świąteczny weekend. Dowiemy się też, w jaki sposób Niemcom udało się pozamieniać swoje balkony w galerie sztuki.
W "Pasjonautach" (godz. 11.05) poznamy młodych i zaangażowanych harcerzy, którzy swoje przywitanie "Czuwaj" traktują bardzo poważnie. Dziś szyją maseczki. Jak jeszcze pomagają w czasie pandemii?
ZOBACZ TAKŻE Czwórka zaprasza na majówkowe koncerty. Sprawdź, co się będzie działo >>>
Audycja "Zaklinacze czasu" (godz. 14.05) poświęcona będzie historii Konstytucji 3 Maja. Jej uchwaleniu towarzyszyła burzliwa debata. Po niej Sejm Czteroletni przyjął ustawę rządową, nazywaną do dzisiaj Konstytucją 3 maja. Był to pierwszy w Europie, i drugi na świecie, dokument regulujący prawa i obowiązki obywateli oraz organizację państwa. Co właściwie zawierała Konstytucja 3 Maja? Dlaczego do dzisiaj dokument też jest ważny dla polskiej historii? Barwy na polskiej fladze. Dlaczego są w niej biel i czerwień?
W "Kluczu kulturowym" (godz. 15.05) zajrzymy do Muzeum Hymnu Narodowego w Będominie, do dworku, w którym urodził się Józef Wybicki, autor słów polskiego hymnu. Sprawdzimy też, które miasta w Polsce mają swoje hejnały. W audycji również polska poezja. O 15.45 "Radiopowieść" - POSŁUCHAJ >>>
W "Nie na-żarty" (godz. 17.05) zaprosimy na grilla i zaproponujemy Wam szaszłyki w greckim wydaniu, czyli souvlaki. To danie mięsne pieczone na szpadkach. Marynuje się je najpierw w czosnku, oliwie, soku z cytryny, papryce, tymianku, pieprzu i mięcie, a podaje na picie faszerowanej warzywami. Spróbujemy przygotować je w warunkach domowych.
W niedzielnej "Sztuce jedzenia" (3.05., godz. 13.05) biało-czerwony eksperyment. Rozmowa o daniach w barwach narodowych i o tym co symbolizują w kulturze i jaką potrafią być inspiracją dla artystów.
Zapraszamy na majówkę z Czwórką!
***
mat. pras./kd/pj