Wakacje pod namiotem. Wszystko o biwakowaniu

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2024 13:00
Tuż przed sezonem wakacyjnym zajrzymy do lasu na biwak. Perfekcyjnie umie go rozstawić, rozpalić ognisko i ugotować na nim obiad Kajetan Wilczyński.
W audycji Pierwsze słyszę m.in. wybierzemy się na biwak.
W audycji "Pierwsze słyszę" m.in. wybierzemy się na biwak. Foto: shutterstock/FotoTravel

Kajetan Wilczyński ze Szkoły Przetrwania Adventurer pojawi się w naszym studiu po godz. 7.00. Podpowie, jak szybko i sprawnie rozstawić namiot lub zrobić szałas, a także wytłumaczy, jak rozpalić ognisko i ugotować na nim obiad z dwóch dań. Dowiemy się również, na co zwracać uwagę podczas biwakowania, porozmawiamy o zasadach związanych z bezpieczeństwem w lesie i przypomnimy leśny savoir-vivre.

Naszym gościem będzie też kucharz i dziennikarz kulinarny Grzegorz Łapanowski, z którym porozmawiamy o mięsie hodowlanym. Jedna z kalifornijskich firm poinformowała, że po raz pierwszy w historii mięso hodowlane można kupić w sklepie detalicznym i przygotowywać z niego potrawy samodzielnie w domu. Na razie sprzedaż prowadzi jeden sklep spożywczy w Singapurze, a produkt składa się zaledwie z 3 proc. mięsa hodowlanego w połączeniu ze składnikami roślinnymi. Czy mięso komórkowe jest przyszłością jedzenia? Tym tematem zajmiemy się po godz. 8.00.

W kolejnej odsłonie cyklu "Ojczysty - dodaj do ulubionych" Martyna Matwiejuk sprawdzi, czy czasownik "pyskować" pochodzi od rzeczownika "pysk". Szymon Majchrzak porozmawia z Erykiem Janem Grzeszkowiakiem z Edynburka - twórcą Scottish-Polish Project, który odkrywa polskie korzenie mieszkańców Wysp Brytyjskich. Połączenie tradycyjnych badań archiwalnych z analizą DNA jest nową metodą, która pozwoli wypełnić luki we wspólnej historii polskich i szkockich narodów.

***

Na audycję "Pierwsze słyszę" - we wtorek (11.06), o godz. 6.00 - zaprasza Kamil Jasieński

kul

Czytaj także

Food trucki. "To jedzenie zgodne z ideą slow food"

Ostatnia aktualizacja: 11.05.2024 14:00
Kiedyś były objazdowe budy z jedzeniem, dziś food trucki są nieodłącznym elementem miejskiej kultury. Parkują tam, gdzie toczy się życie. Dowożą lunch do biurowców, pojawiają się na festynach, zlotach food trucków i letnich festiwalach muzycznych.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Samochodem na weekend z Polski. Dokąd warto pojechać?

Ostatnia aktualizacja: 08.06.2024 12:00
"Samochodem na weekend z Polski" to książka dla tych, którzy lubią odkrywać ciekawe miejsca, a ich ulubionym fotelem jest fotel kierowcy. - Podróże samochodowe to prawdziwa przygoda, której nie da się przeżyć, na przykład lecąc samolotem. To też okazja, żeby kilka razy w roku odkrywać nowe miejsca poza granicami Polski - przekonuje autor Patryk Korbel.
rozwiń zwiń