Studentki biogospodarki na Politechnice Warszawskiej postanowiły zająć się odpadami, zwykłymi śmieciami z naszych gospodarstw domowych. Szczególnie zainteresował je olej, który pozostaje po smażeniu. Kalinę Kowalewską, Rozalię Bernat, Natalię Sobolewską, Sylwię Sypułkowską i Natalię Kobzę zainspirowała idea niemarnowania, dbania o planetę i jej zasoby.
- Mimo że mamy do czynienia z licznymi kampaniami na temat segregacji odpadów, odpadów bio, to temat oleju w ogóle nie jest poruszany w debacie publicznej - zauważają zgodnie.
- Olej wylewany do ścieków zapycha rury. Marnuje się wartościowy surowiec, a dodatkowo jest on później przyczyną awarii - dodaje.
Gdzie i jak wyrzucać olej?
Olej zużywany w zakładach gastronomicznych, restauracjach, barach jest pod kontrolą. Każde takie miejsce musi mieć podpisaną umowę jego odbioru. Problem pojawia się w naszych domach. Dania smażone na głębokim tłuszczu, frytki, kotlety powodują, że na naszych patelniach pozostaje zużyty, przesmażony olej. - Najczęściej wylewany jest do zlewu czy sedesu, ale nie powinno się tego robić. Powoduje to duże trudności w późniejszym etapie oczyszczania ścieków - mówią studentki. - Olej powinniśmy wyrzucać do frakcji odpadów zmieszanych. Najlepiej, po smażeniu, zlewać resztki do jakiegoś słoika czy butelki. Gdy po jakimś czasie pojemnik zapełni się, to wyrzucamy go do śmieci. Gdy na patelni zostaje niewielka ilość oleju, to przed umyciem naczynia resztki warto wytrzeć ręcznikiem papierowym - dodają.
04:26 czwórka pierwsze słyszę 15.11.2022.mp3 Jak wyrzucać zużyty olej i czy w przyszłości uda się pozyskać z niego energię? (Czwórka/Pierwsze słyszę)
Energetyczna przyszłość oleju?
Okazuje się jednak, że taki olej w przyszłości może mieć także drugie życie. Studentki twierdzą, że może być świetnym surowcem w biogazowniach. - Olej ma dużą wartość energetyczną w procesie powstawania biometanu, co później można przekształcić w energię - mówią rozmówczynie Anny Depczyńskiej. - Dążymy do takich badań, dzięki którym dokładnie będziemy mogły stwierdzić, jak duża jest wartość energetyczna procesu spalania oleju - dodają.
W konkursowym projekcie studentki zajęły się też innymi odpadami, które powstają w naszych domach. Obierki, resztki jedzenia, przeterminowane produkty - to wszystko może być przetwarzane tak, by nie zaśmiecać planety, a pomagać jej. - W zasadzie wszystko, co byśmy wyrzucili, z działu żywności, możemy wykorzystać w biogazowni - uważają. - Wyjątkami są mięso i kości - dodają.
Młode naukowczynie zauważają, że dziś bioodpady, które trafią do prawidłowego kontenera, są kompostowane. - My chcemy wykorzystać tę ukrytą w nich energię - podkreślają.
Ciekawym elementem projektu "Nie marnuj złotego" jest program lojalnościowy, który zakłada, że za każdy kilogram odpadków lub oleju posmażalniczego "dawca" otrzyma złotówkę. To ciekawa propozycja, doceniona przez jury Climathonu 2022.
Przed studentkami jeszcze wiele do zrobienia: pozyskanie funduszy na badania, projekt badawczy, ale też próba zmiany przepisów. - Dziś w Polsce można mieć jedynie biogazownie rolnicze - zauważają. - Nasz projekt jest innowacyjny. Dziś możemy tylko badać te zależności. Jeśli uda się udowodnić naszą tezę, to w przyszłości byłaby szansa na pozyskanie energii z tych odpadów. Już dziś warto by było wprowadzić zbiórki oleju posmażalniczego z gospodarstw domowych.
Sprawdź także: "Ratujemy świat" w Czwórce >>>
***
Tytuł audycji: Pierwsze słyszę