Zaciskamy pasa. Na święta kupimy mniej

Ostatnia aktualizacja: 22.12.2023 14:25
W porównaniu z poprzednimi, i tak skromnymi świętami, w tym roku na jedzenie chcemy przeznaczyć jeszcze mniej. Tak wynika z badań przeprowadzonych na zlecenie twórców jednej z aplikacji, która przeciwdziała marnowaniu żywności.
W tym roku mniej wydamy na święta.
W tym roku mniej wydamy na święta.Foto: shutterstock/Evgeny Atamanenko
  • W Czwórce sprawdzamy, ile średnio Polacy wydadzą na świąteczne przysmaki. 
  • Inflacja, a wcześniej pandemia mają wpływ na nasze zakupowe zwyczaje.
  • Blisko połowa Polaków deklaruje, że przygotuje mniej niż dwanaście potraw na wigilijną wieczerzę.

Inflacja i pandemia mają wpływ na przedświąteczne zakupowe przyzwyczajenia Polaków. - Zmieniamy podejście do świąt i do tego, co na świątecznym stole się znajduje. Chcemy wydawać mniej, czyli stawiamy na oszczędności przed tradycją i zmieniamy budżety świąteczne -  mówi Beata Pałczyńska z Too Good To Go. - Najczęściej planujemy wydać maksymalnie 300-500 złotych. Tylko dwa procent osób zadeklarowało, że wyda więcej niż przed rokiem.  


Święta. Polacy zmieniają tradycję 

Polacy zmieniają też tradycję na świątecznych stołach. Jak wynika z raportu planują na święta kupić mniej jedzenia. - Połowa z nas deklaruje, że w tym roku przygotuje mniej niż dwanaście potraw - zauważa rozmówczyni Kamila Jasieńskiego. - W pierwszej kolejności chcemy zrezygnować z karpia w galarecie czy ryby po grecku. Szukamy oszczędności.


Zobacz także:

Mimo wprowadzanych oszczędności i większej świadomości ekologicznej, okres świąteczny, to czas, gdy wyrzucamy dużo jedzenia. - W Polsce marnujemy rocznie 5 mln ton żywności, wychodzi na to, że w każdej sekundzie marnujemy 153 kg jedzenia. Proszę sobie więc wyobrazić skalę - zaznacza specjalistka. - Najczęściej po świętach w koszu ląduje "królowa stołu" sałatka jarzynowa. Warto się zastanowić jak wykorzystać pozostałości ze świąt.


Posłuchaj
09:28 czwórka pierwsze słyszę 22.12.2023 budżet.mp3 Świąteczne zakupy Polaków - jak planować je lepiej? (Czwórka/Pierwsze słyszę)

 

Nie marnuj jedzenia - przetwarzaj 

Beata Pałczyńska podpowiada, że sałatkę można dodać do bulionu, zagotować, zblendować i zrobić zupę krem. Ponownie można także wykorzystać dodatki do dań. Ziemniaki podpiec, albo zrobić z nich kopytka. Pieczywo można wykorzystać na grzanki, a z czerstwego upiec ciasteczka. Jak radzi specjalistka, żeby nie marnować jedzenia warto kierować się zasadą 4P:

  • Planuj,
  • Przechowuj,
  • Przetwarzaj,
  • Podziel się.

- Jeszcze wielu z nas będzie robiło zakupy. Namawiam więc, żeby zrobić listę. Wcześniej sprawdzić jakie mamy zapasy, co mamy w szafkach, lodówce i zamrażalniku - tłumaczy gość audycji. - Pamiętajmy o prawidłowym przechowywaniu, bo to ma wpływ na świeżość jedzenia. I też podzielmy się. Można powiedzieć rodzinie, żeby wzięła pojemniki na wigilię. To co zostanie po świątecznej uczcie podzielić i rozdać bliskim.  

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

ProwadziKamil Jasieński

Goście: Beata Pałczyńska (Too Good To Go)

Data emisji: 22.12.2023

Godzina emisji: 9.15

aw/DS

Czytaj także

Książki na święta poleca Okoń w sieci. "Klasyka zawsze się obroni"

Ostatnia aktualizacja: 12.12.2023 22:30
Marcin Okoniewski - jako Okoń w sieci - opowiada o książkach. W Czwórce zdradza, jakie książki podarować pod choinkę.
rozwiń zwiń