– Jeśli już musimy zjeść czekoladę, wybierzmy tę, która ma najwięcej miazgi kakaowej, czyli gorzką – tłumaczy Ochnio. – Wszystkie inne, zawierające mleko, cukier i mnóstwo innych dodatków, niestety są bardziej kaloryczne i tuczące.
Czekoladki, zwłaszcza te gorzkie, mają jednak swoje dobre strony. – Zawierają dużo wapnia, magnezu, żelaza, pobudzają więc nasz układ nerwowy i niwelują stres – mówi Ochnio. – Warto jednak zachować zdrowy rozsądek w ich spożywaniu.
Oprócz czekolady mamy też często chrapkę na ciastka. – Najlepiej wybierać owsiane, i to przyrządzone w domu – mówi Ochnio. – Wówczas zamiast cukru, możemy do ich przygotowania użyć miodu, a zamiast mąki pszennej – razową. Możemy także wówczas dodać owoce suszone, czy orzechy.
Zdaniem ekspertki, jeśli już musimy zjeść ciasto zamiast tortu, czy ciasta z kremem, lepiej wybrać sernik, bądź szarlotkę. – Trzeba jednak pamiętać, że to ciasto nie może być traktowane jako dodatek do posiłku – mówi Ochnio. – Możemy zjeść kawałek, ale zamiast posilku.
A czy można chudnąć, nie ćwicząc? - Nie ma produktów, które mogłyby zastąpić jedzenie - mówi Ochnio. - Dlatego jest złota zasada pięciu posiłków dziennie co trzy godziny, by utrzymać poziom glukozy. Wiadomo, że leżąc na kanapie i podgryzając chipsy, raczej nam sie nie uda stracić na wadze...
fot.Glowimages
Tymczasem Europejski Dzień Walki z Otyłością przypada 22 maja. By dowiedzieć się, co jeszcze jeść, by chudnąć, a jednocześnie pozostać szczęśliwym człowiekiem, jakich błędów nie popełniać, jakie nawyki pielęgnować, a przede wszystkim, od czego zacząć, kiedy nasza waga niebezpiecznie się zwiększa, posłuchaj nagrania rozmowy z Magdaleną Ochnio, dietetyczką z Centrum Natuhouse.
Na audycję "Poranek OnLine" zapraszamy codziennie, od poniedziałku do piątku, już po godz. 6 rano!
(kd)