Testerem śniadań jest nasz reporter Błażej Prośniewski.
Codziennie przygotowuje jedno z zaproponowanych przez Was śniadań. I sprawdza wszystko: czy jest drogie? Czy długo trwa jego przygotowanie? Czy szybko po nim człowiek staje się głodny, a może to jedzenie, które daje energię na cały dzień?
W czasie audycji "Poranek OnLine" czekamy na Wasze śniadaniowe propozycje - wrzucajcie je SMS-owo 70 044 i na facebook.com/czworka.
- W środowy poranek Błażej zmierzył się ze śniadaniem w stylu angielskim. Przepis podsunął nam Marcin.
Składniki/fot.B.Prośniewski
- fasolka
- 2 jajka
- pomidor
- dwie kromki chleba tostowego
- ser żółty
oraz dzbanek kawy
Przygotowanie/fot.B.Prośniewski
Na patelni topimy masło, a potem ostrożnie wbijamy jajka. Posypujemy je solą i pieprzem, a obok kładziemy dwa plasterki pomidora. Gdy jajka skwierczą, podgrzewamy fasolkę. Gdy "sadzone" będą już gotowe, na patelni kładziemy dwie kromki pieczywa tostowego. Po minucie przewracamy je na drugą stronę, a na wierzch kładziemy plasterki sera. Gdy ser zacznie się topić, zdejmujemy tosty z patelni.
Czas przygotowania takiego "brytyjskiego" śniadania to ok. 10 minut. Koszt też nie jest wygórowany, bo pół słoika fasolki to 2,84 zł, chleb tostowy to ok. 3 zł (czyli dwie kromki to ok. 50 gr.), pomidor – 70 gr., 2 plasterki sera – ok. 50 gr., a 2 jajka – 1,2 zł.
Jak smakował ten posiłek, czy jest tak samo pyszny, jak tłusty i czy dodał naszemu reporterowi energii, czy sprawił raczej, że Błażej najchętniej poszedłby po nim spać? Tego dowiesz się, słuchając nagrania materiału Błażeja Prośniewskiego z "Poranka OnLine".
Inne propozycje śniadaniowe:
Omlet z dodatkami i sok pomarańczowy
Pasta z awokado
Rzućcie Błażejowi kolejne śniadaniowe wyzwania! Codziennie od godziny 6. Na radiowe śniadanie zaprasza Justyna Dżbik.