Na banh mi składa się kilka składników obowiązkowych, ale jak podkreślała specjalizująca się w tej wietnamskiej kanapce szefowa kuchni Chi Mai dodatki zależą od pomysłowości i gustu osoby, która ją przyrządza. - Jedni dodają masło, my wykorzystujemy majonez. Dodajemy pasztet domowej roboty i pozostałe składniki. Banh mi znajdziecie zazwyczaj w dwóch odsłonach: wegetariańskiej i mięsnej. Zwieńczeniem kanapki są warzywne dodatki takie jak marynowana marchewka, pikle i świeża kolendra i ostry sos - mówiła.
A skąd w Wietnamie pojawiła się bagietka? Wszystko za sprawą Francuzów, którzy w XIX wieku założyli tam swoją kolonię. Pieczywo swój wyjątkowy smak zawdzięcza mące ryżowej, z której jest wypiekana. Charakteru dodaje jej oryginalna kompozycja składników.
Jak przygotować Banh mi?
Składniki:
- Masło lub majonez
- Wietnamski pasztet
- Kolendra
- do chua - pikle z marchewki
- Sos Sriracha
- Omlet (z 2-3 jajek)
- Pieczona wieprzowina (opcjonalnie)
Przepis:
Bagietkę, masło lub majonez do wyboru, ogórki, piklowaną marchewkę, paprykę chili, dużo zielonej kolendry, grillowaną i pieczoną wieprzowinę, sos sriracha lub inny łagodny jeżeli nie lubicie ostrych smaków. W wersji wege dodajcie grillowane tofu, a jak lubicie jajka to omlet. W oryginalnych przepisach znajdziecie też cynamonowy pasztet. Bagietkę rozcinacie, smarujecie sosami, pasztetem i nadziewacie mięsem i warzywami. Smacznego!
Z czego robi się wietnamski pasztet? Ile zajmie nam przygotowanie banh mi? I ile będzie nas to kosztowało? O tym w nagraniu.
***
Tytuł audycji: Nie na-żarty
Prowadzi: Mateusz Kulik
Gość: Chi Mai z restauracji Bahnmi Nam.
Data emisji: 8.02.2020
Godzina emisji: 17.16
ac