16:01 [CZWORKA]Nie na zarty 24 październik 2020 kuchnia etiopia.mp3 Jak smakuje Etiopia? (Nie na-żarty/Czwórka)
Afryka to 54 bardzo różne kraje z odmiennymi tradycjami kulinarnymi. - Na ich tle kuchnia etiopska wyróżnia się przede wszystkim wiekiem - jest to jedna z najstarszych kuchni świata, która niewiele się zmieniła od tych 3 tysięcy lat - opowiada gość Czwórki. - Co więcej, kuchnia etiopska jest bardzo podobna do kuchni staropolskiej.
Tef czyli miłka abisyńska to super food Daria Żebrowska
Potrawy nie są wyszukane, ale zdrowe i sycące, oparte najczęściej na daniach jednogarnkowych. Ich podstawą jest indżera (czyt. indżera), czyli lekkie "naleśniki" wykonane z mąki tef. - Jest to danie wegańskie i bezglutenowe. I na wskroś etiopskie, bo przygotowywane z tefu, czyli zboża endemicznego dla tego kraju - wyjaśnia rozmówczyni Mateusza Kulika. - Usmażona indżera ma wygląd szarego naleśnika z dziurami.
Sprawdź także:
Kiedy w Polsce przygotowuje się chleb, on rośnie. W Etiopii indżera fermentuje Daria Żebrowska
W Etiopii indżerę je się na milion sposobów. Z tybsem, czyli grillowanym mięsem kozim, wołowym lub baranim. Z bajanetem, czyli miksem najdziwniejszych sosów. Z shiro - z fasoli lub ciecierzycy. Z doro wat, a więc z potrawką z kurczaka, lub misir wat - potrawką z soczewicy. A także z kawałkami surowego mięsa z ostrą papryczką i sosem przypominającym chrzanowy.
W Etiopii indżerę piecze się w tradycyjnych piecach zwanych mytadami. W polskich warunkach można użyć płytkiego płaskiego woka.
Yndżera - Etiopia na talerzu / Eth w Durbanie
***
Tytuł audycji: Nie na-żarty
Prowadzi: Mateusz Kulik
Gość: Daria Żebrowska (etiopistka, prowadząca warsztaty z kuchni etiopskiej)
Data emisji: 24.10.2020
Godzina emisji: 17.15
kul