W badaniu porównano wyniki 51 kobiet. Sprawdzono u nich poziom koncentracji po zjedzeniu albo posiłku o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych lub tego samego posiłku przy użyciu oleju słonecznikowego, który jest bogaty w tłuszcz nienasycony.
Okazało się, że wyniki były gorsze u tych kobiet, które były po posiłku o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych. Wszystkie te kobiety były średnio o 11% mniej zdolne do wykrycia szczegółów podanych w teście oraz nie mogły się skupić na zadawanych im pytaniach.
Jak mówi Annelise Madison, autorka badania: „Wiemy, że kiedy ludzie są bardziej zaniepokojeni, pokarmy o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych są dla nich bardziej kuszące niż brokuły. Z innych badań wiemy, że depresja i lęk mogą zakłócać koncentrację i uwagę, gdy dodamy do tego posiłek o dużej zawartości tłuszczu, możemy spodziewać się, że te negatywne efekty będą jeszcze większe.”